latinica  ћирилица
11/11/2019 |  09:11 ⇒ 11:47 | Autor: SRNA

Hong Kong: Policija pucala na demonstrante, povrijeđena jedna osoba

Policija u Hong Kongu pucala je i ranila jednog demonstranta, a bolnički zvaničnici rekli su danas da je ta osoba u kritičnom stanju poslije novih nemira na ovoj teritoriji pod kineskom upravom.

U Hong Kongu se već 24 sedmice uzastopno dešavaju prodemokratski protesti.

Policija je ispalila suzavac u centralnom poslovnom okrugu, gdje su neki demonstranti, krijući se iza kišobrana, blokirali ulice kada su zaposleni u kancelarijama izašli na pauzu za ručak.

Protesti se dešavaju skoro svakodnevno, ponekad uz neposrednu najavu ili bez nje, što remeti poslovne aktivnosti i vrši pritisak na vlasti. Nasilje se do sada dešavalo uglavnom poslije sumraka.

Policija je upotrijebila vatreno oružje u istočnom dijelu ostrva i saopštila da je jedan demonstrant ranjen. Demonstranti su napravili barikade i zapalili vatre na ulicama.

Bolnička uprava objavila je da je ranjeni muškarac star 21 godinu podvrgnut operaciji i da je u kritičnom stanju.

Policija je saopštila da su radikalni demonstranti postavili barikade na više lokacija širom grada i upozorila ih da "odmah prekinu svoje nelegalne aktivnosti".

Demonstranti su nezadovoljni zbog, kako smatraju, policijske brutalnosti i miješanja Pekinga u slobode u ovoj bivšoj britanskoj koloniji, koje su garantovane politikom "jedna zemlja, dva sistema" od kada je Hong Kong vraćen pod kinesku upravu 1997. godine.