latinica  ћирилица
11/11/2019 |  10:22 | Autor: SRNA

Odalović: Srbija imala značajnu ulogu za primirje u Prvom svjetskom ratu

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović istakao je da je Srbija jedna od zemalja koja je imala značajnu ulogu u Prvom svjetskom ratu i postizanju primirja, te da je zbog toga, kao i velikih žrtava, zaslužila da bude posebno isticana.

On je naveo da Srbiju samo u kontekstu Sarajevskog atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda na Vidovdan /28. juna/ 1914. godine najčešće pominju oni koji neće da vide stvarnost.

- Srbija je jedna od zemalja koja je sa svojim žrtvama i svim što je dala u Prvom svjetskom ratu, zaslužila da bude posebno isticana. O tome najbolje govore svi naši saveznici koji su učestvovali sa nama u odbrani. Naš je doprinos što je to primirje potpisano - rekao je Odalović za RTS.

On je istakao da se Sarajevski atentat pokušava iskriviti i iskoristiti za stvaranje druge slike o Srbiji, što je fenomen koji treba istoričari da istraže.

- Srbija mora da ima svoje mjesto koje zaslužuje i ko god to ne vidi, ima loše motive. Činjenice svi znamo, ali neko neće da ih vidi, jer mu ne odgovaraju - rekao je Odalović.

On kaže da još ima onih koji pokušavaju da lošu medijsku sliku o Srbiji iz devedesetih godina prošlog vijeka nastave da koriste, jer im je u interesu da što duže zadrže to stanje. Odalović napominje da je mnogim prevarama i medijskim manipulacijama ranije stvarana iskrivljena slika, što je za posljedicu imalo i NATO agresiju na Srbiju.

Odalović je upozorio da se u nekim školama u zemljama regiona desetinama godina Srbija loše predstavlja, što mora biti promijenjeno.

- Mi mijenjamo tu sliku, i kroz spoljnu politiku i kroz rad Vlade i predsjednika Srbije. Da nije tako ne bi nas sve više podržavali oko Kosova i povlačili priznanja, ne bi dolazile strane investicije da ovo nije prostor koji je stabilan i koji se cijeni. Sve te stvari demantuju one koji o Srbiji pokušavaju da pričaju loše - rekao je Odalović.

Odalović je naveo da će se Srbija naći na mjestima gdje god se obilježava Dan primirja, što govori da su se stvari promijenile i da njene zvaničnike više neće stavljati u neki "peti red", kao što se desilo prošle godine u Francuskoj na istom događaju.

Govoreći o "malom šengenu" Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, Odalović je rekao da će dogovor u Ohridu omogućiti uređivanje unutrašnjeg prostora i olakšati kretanje ljudi i protok robe i kapitala.

On je rekao da samoproglašeno Kosovo nije država i da toga u Prištini moraju da budu svjesni.

- Ako se u nekoj kasnijoj fazi bude razgovaralo, sa njima će se sigurno posebnim aranžanima uređivati odnosi - kaže Odalović, navodeći da je važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi što prije.

- Važno je da se kroz neki briselski sporazum dva, kad se završi implementacija prvog, postignu dogovori koji će relaksirati i pitanja koja se prepoznaju kao potencijalni problemi zbog statusa Kosmeta i da se oni rješe između Prištine i Beograda - smatra Odalović.

On kaže da Evropska komisija treba da obezbijedi stvarni kapacitet i omogući da dogovoreno bude i sporvedeno.