latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:54 | Autor: sputniknews.com

Putin najavio smanjenje rashoda za odbranu Rusije

Smanjenje rashoda za odbranu i bezbjednost povezano je sa prevazilaženjem „vrhunca modernizacije“ vojske, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru) -
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

- U toku je opšte smanjenje rashoda za odbranu i bezbjednost. To nije zbog toga što se mi nonšalantno odnosimo prema tim pitanjima, već zbog toga što su sada glavni planiranje i, povezano s tim, intenziviranje radova na zamjeni vojne opreme i tehnike. Mi smo već uradili glavne stvari - rekao je Putin na sjednici sa članovima Vlade.

On je naglasio da vojna preduzeća i kolektivi treba da nastave da rade kao do sada, a ne da proizvode šerpe, kako je to bilo 1990-ih godina.

- Oni treba da proizvode visokotehnološke proizvode i tehniku. Zato im treba omogućiti da proizvode to što mogu i ritmički finansirati taj posao - dodao je ruski predsjednik. Osim toga, Putin je naložio da se pripremi jasan plan za uključivanje vojnih preduzeća u realizaciju nacionalnih projekata.

U oktobru je Putin saopštio da se Rusija nalazi na sedmom mjestu po rashodima za vojsku, iako je već napravila oružje koje niko nema u svijetu. On je ipak tada naglasio da nema namjeru da ulazi u trku u naoružanju, premda će nastaviti da razvija potencijal u toj sferi.