latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:56 | Autor: SRNA

Otkrivanje biste profesoru Koljeviću u četvrtak u Banjaluci

Bista profesoru Nikoli Koljeviću, nekadašnjem potpredsjedniku Republike Srpske i jednom od osnivača SDS-a, biće otkrivena u četvrtak, 14. novembra, u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, saopšteno je iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske".
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Asocijacije Momčilo Krajišnik rekao je Srni da su pripreme za otkrivanje biste trajale skoro godinu dana, te da su aktivnosti tekle sporo zbog rješavanja administrativnih pitanja.

On je napomenuo da je Koljević bio jedan od najznačajnih srpskih šekspirologa, komparativista, teatrolog i priznati intelektuac, zbog čega je mjesto za bistu izabrano ispred Narodnog pozorišta.

- Naši prijatelji, donatori pomogli su da se ovaj posao završi. Bista profesoru Koljeviću bila je skoro 20 godina u podrumu zgrade Gradske uprave - rekao je Krajišnik.

On je istakao da je Koljević značajna ličnost u stvaranju Republike Srpske i da je svoj veliki intelektualni potencijal dao na raspolaganje srpskom narodu.

- Iako je njegov doprinos neadekvatno vrednovan, kao njegov prijatelj i saborac mogu reći da su se mnoge stvari pozitivno odvijale, zahvaljujući njegovom velikom doprinosu - rekao je predsjednik Asocijacije.

On je istakao da svi savremenici Koljevića mogu potvrditi da je riječ o jednoj prefinjenoj i intelektualnoj duši koja je rano otišla iako je mogla mnogo toga dati.

- Ovim želimo da se Koljeviću bar na neki način odužimo. Nakon otkrivanja biste u Narodnom pozorištu, biće organizovan prigodan program - rekao je Krajišnik.

Profesor doktor Nikola Koljević /1936—1997/ bio je profesor Filozofskog fakuleta u Sarajevu, a kao gostujući predavač radio je na univerzitetima u Mičigenu i Čikagu. Za srpskog člana Predsjedništva SR BiH izabran je 1990. godine, a od aprila 1992. godine bio je potpredsjednik Republike Srpske.

Otkrivanje biste najavljeno je za 12.00 časova.