X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:30 | Izvor: SRNA

Borisov: U maju 2020. godine otvaranje "Turskog toka"

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da bi u maju iduće godine sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebalo da otvori gasovod "Turski tok" kroz Bugarsku do Srbije.
Bojko Borisov (foto:Profimedia) -
Bojko Borisov (foto:Profimedia)

Borisov je naveo da će Vučić uskoro doći u Sofiju da vidi kako napreduje izgradnja gasnog toka. Dodao je da "Turski tok" ide kroz Bugarsku sa dvije cijevi, od kojih je jedna tranzitna.

- Došli smo i do Srbije. Svakog dana gradimo pet kilometara dnevno. Sljedeće godine do maja aplaudiraćete meni i Vučiću kada to budemo otvarali - rekao je Borisov za beogradsku televiziju Prva.

On je naveo da kroz Bugarsku prolazi i gasovod iz Rusije prema Turskoj, a može da dođe i gas iz Azerbejdžana.

- Kada ovo sagradimo, sa našim gasovodima i auto-putevima i prugama, Srbija i Bugarska će uzimati tranzitne takse. Zato mi - Bugarska, Srbija i Grčka, moramo da se držimo u paketu, imamo toplo grčko more, Crno more na istoku i imamo Aziju - rekao je Borisov.

Na pitanje da li neka politika može da poremeti "Turski tok", Borisov je rekao da prethodni gasovod "Јužni tok" nije poštovao Treći energetski paket da mora da prenosi gas iz drugog izvora.

- Ali, mi sada možemo da uzimamo ruski, američki, katarski, kiparski ili turski gas. Možemo mi i Srbija da transportujemo sve putne pravce, da gas stiže u Hrvatsku preko Srbije i iz Ukrajine - rekao je Borisov.

On je naveo da Bugarska plaća 1,2 milijarde dolara za projekat gasovoda "Turski tok", te da će sve to - auto-putevi i pruge, značiti veći BDP, veće prihode, više turista i investitora.

Komentarišući kritike sa Zapada prema Bugarskoj što je dozvolila prenošenje ruskog protivraketnog sistema S-400 na vježbe u Srbiju, Borisov je rekao da će njegova zemlja i dalje sprovoditi vojne vježbe sa Srbijom radi jačanja bezbjednosti.

- Mi smo pravoslavni narodi. Srbija već misli o svojoj odbrani i mi, takođe. Platili smo 1,2 milijarde dolara za avione F-16. Za bezbjednost ćemo raditi vojne vježbe i sa Srbijom, kao i do sada - naveo je Borisov.

Prema njegovim riječima, i srpski i bugarski narod su razumjeli da ratovi vuku samo dolje i uzrokuju siromaštvo.