latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:49 | Autor: SRNA

Dodik: BiH nije pravna, funkcionalna, niti održiva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da BiH ni dvije i po decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije uspjela da postane ni pravna, ni održiva, ni funkcionalna.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Ne smijemo da pristanemo na podvalu onih koji uporno ponavljaju da je Dejtonski sporazum samo zaustavio rat. Da je to bio sporazum o prestanku rata on bi imao samo dva člana - rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Prvi član, ističe on, kojim bi se konstatovalo da prestaju sva ratna dejstva bilo koje zaraćene strane na teritoriji bivše jugoslovenske republike BiH i drugi da sporazum stupa na snagu odmah po zaključenju.

- Opšti okvirni sporazum za mir, kako glasi puni naziv onoga što mi skraćeno zovemo Dejtonski sporazum, nije samo zaustavio građanski rat u BiH, već je u 11 aneksa regulisao odnose i uređenje državne zajednice tri konstitutivna naroda i ostalih. Važno je da nikada ne zaboravimo kako je došlo do njegovog potpisivanja - dodao je Dodik.

On je podsjetio da su ženevskim i njujorškim principima iz septembra 1995, dakle prije Dejtonske konferencije, predstavnici zaraćenih strana utvrdili kakva će biti poslijeratna BiH.

- Svi koji tvrde da je Republika Srpska priznata kao subjekt tek nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ne govore istinu, jer je Republika Srpska bila potpisnik i Ženevskih i Njujorških principa. Za sve koji i dalje tvrde da smo nastali na osnovu Dejtonskog sporazuma molim da nam odgovore kako je nešto što je tek nastalo Dejtonskim sporazumom potpisalo taj isti sporazum u svim njegovim aneksima - naveo je Dodik.

Kako je moguće, upitao je srpski član Predsjedništva BiH, da je Republika Srpska nastala Aneksom četiri, odnosno novim Ustavom BiH, a potpisnica je tog aneksa?

- Republika Srpska je nastala onoga dana kada je proglašena, 9. januara 1992. godine, dakle u miru a, nažalost, uz velike žrtve i odricanja našeg naroda morala je biti branjena u nametnutom nam ratu - podsjetio je Dodik.

On je upitao da li su i našim glasanjima u Parlamentarnoj skupštini na nivou BiH legalizovane nametnute odluke visokih predstavnika.

- Znamo da nisu i sada je došlo vrijeme da o tome odgovorno raspravljamo i odlučujemo. Pritom to nije samo jedna sjednica, ni samo ovaj dan. To je proces koji u narednom vremenu treba da rezultira vraćanjem na postavke dejtonske strukture BiH, a samim tim i pravima i nadležnostima Republike Srpske i Federacije BiH kao državotvornih entiteta - naglasio je Dodik.

On kaže da je sada jasno da su kreatori Aneksa četiri što je Ustav BiH, prije 25 godina, dugoročno bili mnogo svjesniji situacije u BiH, nego oni koji su poslije njih pokušavali da mijenjaju stvari pod izgovorom unapređivanja sistema.

Dodik je ocijenio da bi BiH bila funkcionalnija da su svi aneksi Dejtonskog sporazuma, posebno Aneks četiri Ustav BiH sprovedeni onako kako su napisani.

- Izvršene promjene nisu ustavne, jer da jesu, ne bi bila dva pokušaja ustavnih promjena poznatih kao 'aprilski i butmirski paket', vođenih od međunarodne zajednice. To govori samo da i ta i takva međunarodna zajednica dobro zna da sve što je urađeno mimo Ustava BiH, jednoga dana mora doći na dnevni red - istakao je Dodik.

On je napomenuo da sve što nema osnov u tekstu Ustava BiH, nije legalno, niti trajno.