latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:03 ⇒ 18:30 | Autor: SRNA

Nikolić: Srbi dali nemjerljivu žrtvu za pobjedu u Prvom svjetskom ratu

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je danas da je srpski narod dao nemjerljivu žrtvu za pobjedu u Prvom svjetskom ratu.

- Treba podsjetiti na demografsku kataklizmu koja je nas zadesila i na ogroman broj žrtava koji je Srbija dala - 28 odsto ukupnog broja stanovništva i s dužnim pijetetom i velikim poštovanjem ih se sjećamo - rekao je Nikolić novinarima u Banjaluci nakon što je položio vijenac na spomenik žrtvama "Veleizdajničkog procesa" na groblju "Sveti Pantelija" povodom obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik banjalučkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine Nebojša Kuštrinović rekao je da je sa ovih prostora bilo više od 25.000 dobrovoljaca koji su učestvovali u Prvom svjetskom ratu i koji su se vratili kao pobjednici.

- Iako se danas prekraja istorija, mi znamo ko smo i šta smo i ponosno gledamo u sutra, ali nikada ne smijemo zaboraviti istinu. Zahvaljujem Konzulatu Srbije na aktivnostima koje pomažu da izbrišemo tu blijedu sliku sa naših predaka koji su se slavno borili i ginuli za slobodu i da im damo mjesto koje zaslužuju - naveo je Kuštrinović.

On je izrazio očekivanje da će u Banjaluci u skoroj budućnosti biti podignut spomenik slavnim precima.

- Danas, kada je ovo u svijetu možda i najsvijetliji datum u istoriji, mi u Banjaluci i Republici Srpskoj pripadamo toj zdravoj populaciji koja ne zavoravlja one koji su to zaslužili. Zaborav je ubijanje istine, a mi našu istinu s ponosom nismo zaboravili - naglasio je Kuštrinović.

Vijence na spomenik žrtvama "Veleizdajničkog procesa" položile su i delegacije Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, Grada Banjaluka i Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Danas se navršila 101 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat zvanično je završen kapitulacijom Njemačke na današnji dan 1918. godine u 11.00 časova, kada su u željezničkom vagonu u Kompijenju u Francuskoj sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom.

Zaraćene strane u Prvom svjetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a, prema nekim procjenama, stradalo je približno 20 miliona ljudi.