latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:05 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Višković uputio zahtjev Novaliću za hitno reagovanje u slučaju "Elektroprenos"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je prošle sedmice premijeru FBiH Fadilu Novaliću zahtjev za hitnu reakciju nadležnih institucija FBiH radi pronalaženja zajedničkih rješenja u slučaju blokade sredstava za investicije na računima Elektroprenosa u iznosu od 180 miliona KM, potvrđeno je za banjaluka.net iz Vlade Republike Srpske.

Situacija u Elektroprenosu BiH na čijim računima su zarobljena sredstva namijenjena za investicije nanosi ogromnu štetu svim građanima, te je premijer Republike Srpske od Novalića zahtjevao da se hitno uključi u zajedničko pronalaženje rješenja, koje bi bilo prihvatljivo za oba entiteta u BiH.

On je u dopisu upućenom premijeru Novaliću naveo da je misija kompanije Elektroprenos, po definisanim standardima, kontinuiran, siguran i pouzdan rad u prenosu električne energije svim građanima BiH, ali da su ciljevi ove kompanije u poslednjih godinu u značajnoj mjeri narušeni.

- Moramo konstatovati da su ciljevi i misija osnivanja jedinstvene kompanije za prenos električne energije u BiH u posljednih godinu dana u značajnoj mjeri narušeni, imajući u vidu da je zbog blokade kompaniju napustilo oko 130 stručnih i obučenih radnika, te da su na računima zarobljena sredstva za investicije u iznosu oko 180 miliona KM - navedeno je u zahtjevu.

Višković dodaje da trenutno stanje zahtjeva hitnu reakciju i pronalaženje rješenja koje je prihvatljivo i za Republiku Srpsku i za FBiH, a odnosi se na deblokadu investicionih ulaganja i zaustavljanje odliva kvalitetnog kadra.

Elektroprenos BiH je jedina zajednička kompanija Srpske i FBiH, koja je zapala u ozbiljnu krizu nakon nekoliko godina blokade, jer u FBiH nema dogovora o tome da li će novi generalni direktor biti Bošnjak ili Hrvat, zbog čega su zaustavljene sve buduće zajedničke investicije.

Izvor: banjaluka.net