latinica  ћирилица
11/11/2019 |  14:54 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Brnabić: "Mali Šengen" - jedina šansa za razvoj

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da regionalna inicijativa "Mali Šengen" predstavlja jedinu šansu za brži rast i razvoj zemalja na Balkanu.
Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije - Foto: RTRS
Ana Brnabić, predsjednica Vlade SrbijeFoto: RTRS

- Saradnja zapadnog Balkana je izuzetno važna, a najvažnija inicijativa u posljednjih nekoliko decenija, upravo je ova inicijativa "Mini Šengena", koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekla je Brnabićeva novinarima u Berlinu.

Prema njenim riječima, ono što se stvara kao veće i slobodnije tržište između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije je pravi signal kakav treba da se šalje investitorima i političarima.

Brnabićeva je izrazila nadu da će se "Malom Šengenu" pridružiti i ostali u regionu, prenose beogradski mediji.

- Stabilniji i predvidiviji Balkan, gdje postoji sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga je jedina šansa za nas da postanemo mnogo konkurentiji, da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada - rekla je ona.

Brnabićeva je u Berlinu učestvovala na Privrednom forumu u organizaciji "Zidojče cajtunga".

Predsjednik Srbije Aleksandr Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama juče su u Ohridu pokrenuli regionalnu inicijativu o "Mini Šengenu", koja podrazumijeva lakši protok ljudi, robe i kapitala među zemljama regiona.