latinica  ћирилица
11/11/2019 |  15:19 ⇒ 18:53 | Autor: SRNA

Cvijanović: BiH je veliki eksperiment

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je BiH danas pravni i politički eksperiment.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je, tokom skupštinske rasprave o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, rekla da se za BiH ne može pronaći paralela sa drugim sistemima.

Ona je naglasila da je SNSD učestvovao u prenosu nadležnosti jer je naivno vjerovao predstavnicima međunarodne zajednice da će Parlament Republike Srpske moći da promijeni sve zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

- Naivnost SNSD-a bila je dvostruka, jer nisu znali da je postojao dogovor međunarodne zajednice i bošnjačkih političara da nadležni parlamenti budu spriječeni da naknadno ponište nametnute odluke visokih predstavnika - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je u Informaciji navedena odgovornost vlasti i opozicije za prenesene nadležnosti, te da su pominjana i konkretna imena, kao i da nije tačno da se sva odgovornost prebacuje na opoziciju.

Cvijanovićeva je ponudila predstavnicima opozicije da, ako nisu zadovoljni ponuđenim, bude sačinjen novi materijal, te da tako pokažu da im je stalo do usvajanja dobrih rješenja i jedinstva u Republici Srpskoj.

- Građani Republike Srpske očekuju jedinstvo srpskih predstavnika - napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da joj je jedan visokopozicionirani stranac rekao da su u BiH u raskoraku ono što je predviđeno Ustavom i ono što je praksa.

- Taj stranac mi je rekao da rješenja u BiH nisu ustavna, ali jesu zakonita. Ovo je izazov za svaku politiku i svakoga ko ima veze sa pravom. Ovo je apsurd u zemlji u kojoj mi živimo - navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, priča o decentralizovanoj BiH je stvarna zato što je Ustav BiH, odnosno Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma predvidio visokodecentralizovanu zemlju sa visokoautonomnim entitetima koji su nadležni za stvarni život građana na ovim prostorima.

Ona je istakla da je u BiH uspostavljen mehanizam koordinacije da bi se pokazalo da ova zemlja može da funkcioniše na taj način, a ne otimanjem nadležnosti.

Cvijanovićeva je ukazala na to da u BiH postoji ozbiljna devijacija, što na različite načine pokazuje deficit sistema.

- Najupečatljiviji je taj koji pokazuje da Ustav BiH kaže jedno, a da je realnost nešto drugo. Kao rezultat imate brojne agencije i ustanove na nivou BiH koje nisu pravno utemeljene kada je riječ o podjeli ustavnih nadležnosti u BiH. Nad Republikom Srpskom je vršeno pravno nasilje - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla i da strategija za rad nad predmetima ratnih zločina pokazuje kako izgleda kreiranje pravde, odnosno kada se politički zadata, unaprijed pripremljena matrica popunjava pravosudnim odlukama da bi poslužila kasnije za ono što se zovu istorijske čitanke.

- Ima faza koja je još opasnija od OHR-a, a to je ona u kojoj je OHR našao zamjensku formu u Ustavnom sudu BiH, koji nikako ne može da se odrekne stranih sudija - kreira, umjesto da štiti - kaže Cvijanovićeva.

Ona je upitala koja to politička mržnja može biti važnija od Republike Srpske.

- Ne vjerujem da je tako - ako jeste onda smo u problemu. Vjerujem da u Republici Srpskoj, u politikama institucija i u političkoj volji onih koji glasaju, ovdje žive i rade, preovladava ono da ne budemo naivni, da nadvladamo stvari i zaštitimo se - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da bi Republika Srpska bila mnogo razvijenija da nije bilo raznih sankcija, da nije trpjela bombardovanje, političke i ekonomske udare.

- Najveći strah stranaca je da će političke partije iz Republike Srpske nekim slučajem postići političko jedinstvo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se u Informaciji pominje i činjenica da vlast na nivou BiH nije formirana 13 mjeseci nakon izbora.

- Besmisleno je imati izbore, a ne sprovoditi izborne rezultate. Meni je logično da onaj ko je izgubio izbore nije više na vlasti - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je najopasnije prihvatiti princip prema kojem će vlast na nivou BiH biti formirana samo onda kada SDA bude u prilici da sebi izabere partnera.

Cvijanovićeva je rekla da je priča o raskolu u SDS-u dobrim dijelom dolazila iz same stranke, te navela da stranci mogu da kažu koga unutra te političke partije mogu da uzmu za sebe, a pitanje je jedino da li će to biti prihvaćeno.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Bili smo naivni jer smo vjerovali predstavnicima međunarodne zajednice