X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
11/11/2019 |  15:33 ⇒ 17:43 | Izvor: SRNA

Čović: U četvrtak moguć pomak ka formiranju Savjeta ministara

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da će nakon četvrtka, 14. novembra, kada bi trebalo da budu održani sastanak HDZ-a i SDA, te sjednica Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, biti moguć pomak u cilju što skorijeg uspostavljanja Savjeta ministara.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

- U četvrtak će biti obavljeni razgovori u Parlamentarnoj skupštini BiH. Već je dogovoren kolegijum Doma naroda i zajednički kolegijum oba doma, a nosioci aktivnosti su SNSD, SDA i HDZ. Prije toga ćemo imati razgovore sa SDA kako bismo otvorili priču o izbornom zakonu - rekao je Čović novinarima u Tuzli.

Čović smatra da bi nakon ovih sastanaka mogli imati drugačiji pogled u odnosu na pesimizam u vezi sa što skorijim uspostavljanjem Savjeta ministara, a time i Parlamentarne skupštine i nižih nivoa vlasti.

On je ponovio da je HDZ opredijeljen za proces koji tretira NATO put BiH, te da je Godišnji nacionalni plan tehničko pitanje.

- Uvjeren sam u to da ako imamo malo više volje to tehničko pitanje možemo staviti ad akta i jednostavno ga riješiti implementirajući vlast. To ne smije biti nikakva prepreka da bismo normalno funkcionisali i svoj evropski put, socijalne i ekonomske dimenzije koje trebamo mijenjati mijenjali - rekao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH danas je u Tuzli održao radni sastanak sa članovima Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Soli, prenijeli su federalni mediji.