latinica  ћирилица
11/11/2019 |  16:36 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Pavlović: Poseban konkurs "Kreativne Evrope" za zapadni Balkan

Načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela Pavlović prisustvovala je Forumu "Kreativna Evropa 2019" u Beogradu na kome je predstavljen poseban konkurs Evropske komisije za zapadni Balkan, koji je planiran u okviru programa "Kreativna Evropa".
Forum "Kreativna Evropa 2019" - Foto: SRNA
Forum "Kreativna Evropa 2019"Foto: SRNA

Ona je precizirala da je na ovom forumu razgovarano i o finansiranju projekata na evropskom i regionalnom nivou, te da je zaključeno da je nivo učešća zemalja zapadnog Balkana u projektima saradnje u okviru programa "Kreativna Evropa" izuzetno nizak.

- Stoga je s ciljem jačanja kulturne saradnje pokrenut konkurs koji će biti usmjeren samo na ove zemlje. Poseban konkurs podrazumijeva sličnu proceduru, ali i povoljnije uslove za učešće predstavnika kulturnih scena u regionu u odnosu na redovne pozive Kulturne Evrope - rekla je Pavlovićeva.

Cilj poziva je podsticaj saradnje u oblasti kulture i kreativnih industrija između zemalja zapadnog Balkana i EU, te jačanje konkurentnosti u ovim sektorima, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Pravila prijavljivanja su, kako se navodi u saopštenju, ista kao u programu "Kreativna Evropa", međutim, pojedini uslovi su povoljniji.

- Tako je sada moguće obezbijediti podršku iz ovog fonda u iznosu 85 odsto budžeta projekta. Minimalna vrijednost projekta je 100.000 evra, a maksimalna 500.000 evra. Takođe, uslov je da u projektu učestvuje pet organizacija, od kojih dvije iz zemalja zapadnog Balkana, a dvije iz EU, te jedna po vlastitom izboru. Prema najavi, konkurs će biti objavljen krajem decembra - pojasnila je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, generalno pitanje kojem je Forum "Kreativna Evropa" posvećen odnosi se na način na koji projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti.

- U vremenu preispitivanja modela budućeg društvenog funkcionisanja evropskog kontinenta, prepoznata je neophodnost daljeg razvijanja demokratskih upravljačkih principa, jačanja autonomije donosilaca odluka u kulturi, kao i kapaciteta za kritičko mišljenje i djelovanje - navela je Pavlovićeva.