latinica  ћирилица
11/11/2019 |  17:33 | Autor: SRNA

Srpska lista: Odbacivanje glasova - politička odluka

Srpska lista ocijenila je da je današnja odluka Komisije za žalbe da poništi glasove Srba raseljenih sa Kosmeta u centralnu Srbiju politički motivisana s ciljem da im se ne dozvoli pravo da biraju ko će zastupati njihove interese i boriti se za njihov povratak, ističući da ta odluka nije pravno utemeljena.
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica) -
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica)

U saopštenju Srpske liste podsjeća se da su glasovi raseljenih uvijek stizali na isti način, ali je ovog puta očigledno da je potrebno pokazati raseljenima da nisu dobrodošli na Kosmet i da kao Srbi mogu računati da njihova prava neće biti poštovana.

- Obavještavamo građane da čak i sa ovim političkim nasiljem Srpska lista i dalje ima svih 10 mandata na osnovu demokratski izražene volje srpskog naroda i da je današnja odluka rezultat političkih kalkulacija, čiji je dio i šovinistička farsa brojanje glasova raseljenih Srba u skafanderima - dodaje se u saopštenju.

Iz Srpske liste podsjećaju da je Komisija za žalbe već dva puta odbila zahtjeve za poništavanje ovih glasova i da su, nakon što je postalo jasno da skoro svi ti glasovi pripadaju Srpskoj listi, u Prištini došli na ideju da ih ponište i time najstrašnije prekrajaju volju birača i to onih koji su nakon nasilja na Kosovu i Metohiji raseljeni u centralnu Srbiju.

Komisija za žalbe donijela je danas odluku da oko 3.800 glasova koji su stigli iz centralne Srbije bude poništeno i da se ne računaju u zbirnom broju glasova na izborima održanim 6. oktobra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije samoproglašenog Kosova.

Komisija je prihvatila žalbu koalicije NISMA - Alijansa za novo Kosovo /Fatmir Ljimaj - Bedžet Pacoli/ koja je tražila da ovi glasovi budu poništeni jer navodno nisu dopremljeni putem pošte, kako zakon nalaže, već službenim automobilom predstavnika Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.