latinica  ћирилица
11/11/2019 |  17:47 | Autor: SRNA

Đurić: Anticivilizacijski postupak Prištine

Srbima na samoproglašenom Kosovu brutalno je oduzeto pravo glasa, čime su albanski separatisti ozvaničili aparthejd u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Đurić je, povodom odluke Prištine da poništi glasove raseljenih Srba na posljednjim izborima, ocijenio da moderna Evropa decenijama nije bila svjedok jedne takve rasističke i šovinističke političke prakse kakva se danas sprovodi na samoproglašenom Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je ukazao da interno raseljenim Srbima, ne samo da je onemogućeno da žive na svojim vjekovnim ognjištima, već im je uskraćeno i pravo da na bilo koji način izraze svoju političku volju.

- Samo su srpski glasovi iz centralne Srbije bez ikakvog smislenog objašnjenja poništeni u ovoj šovinističkoj farsi, čime je protjerivanje našeg naroda sa Kosova i Metohije i zvanično politički tretirano kao neopozivo - naveo je Đurić.

Kako je primijetio Đurić, srpski glasovi su najprije bili zatrovani, a danas je odlučeno da naprosto ne postoje.

- Tako su protjerani Srbi izbrisani kao ljudska bića iz političke stvarnosti - ukazao je Đurić.

On je poručio da će ovaj anticivilizacijski postupak Prištine ostati zabilježen u evropskoj političkoj istoriji kao jedan od njenih najsramnijih trenutaka i da je krajnje vrijeme da zapadne "lučonoše demokratije" preduzmu nešto kako bi ovo varvarstvo bilo obuzdano.