latinica  ћирилица
11/11/2019 |  18:28 ⇒ 12/11/2019 | 00:19 | Autor: SRNA

Dodik: Klub ne želi da povuče Informaciju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je neophodno odgovoriti na stalna kršenja Dejtonskog sporazuma, odbaciti bonska ovlaštenja i navesti da je to nezakonito, te ponudio opoziciji da izbaci sve što joj ne odgovara u Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na Srpsku i napiše šta misli da je potrebno.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Klub poslanika SNSD-a ne želi da povuče ovu informaciju, ali sve što opozicija misli da je netačno neka izbaci iz ovog dokumenta i dopiše šta misli i to je moja još jedna ponuda jer ste prethodnu odbacili. Ako to nećete, onda ćemo govoriti o nekoj drugoj argumentaciji koja je jasna - rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je SDS bio vladajuća partija kada je Narodna skupština Republike Srpske donijela rezoluciju da se ide u evroatlantske integracije.

- Najgore za nas je da šutimo, a sve ovo vrijeme u Sarajevu su me pitali šta će uraditi Narodna skupština Republike Srpske. Nigdje nisam rekao da treba donijeti odluku o nezavisnosti, već sam rekao koliko je važan ovaj parlament i tek bi se vidjelo kada bi bila izglasana ovakva vrsta odluke - čitav svijet bi se prema tome okrenuo - dodao je Dodik.

On je zamolio SDS i PDP da odustanu od izmjena Poslovnika o radu PS BiH jer će to ići na štetu Republike Srpske, a srpski narod biće majorizovan i preglasavan.

- Pod plaštom brige za narod vi sada kažete da je potrebno promijeniti Poslovnik o radu što je veoma opasno. Tražim od Narodne skupštine da donese zaključak da je ovakva namjera štetna za Republiku Srpsku i predlažem da usvoji izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske i da svako kršenje stavova skupštine bude krivično djelo. Predlažem i da se zaključi da se više neće prihvatati odluke visokog predstavnika bazirane na bonskim ovlaštenjima i nećemo ih objavljivati u Službenom glasniku - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svaka povreda pozicije Republike Srpske podrazumijeva da njeni predstavnici u organima BiH zaustave rad.

- Predlažem da usvojimo Informaciju, sa zadatkom da je Narodna skupština prevede i dostavi na sve svjetske adrese i poslanicima Evropskog parlamenta, kongresmenima, zvaničnicima Rusije, Srbije, Austrije. Važno je da u ovome učestvujete kao opozicija, a mi ćemo to svakako uraditi i bez vas - rekao je Dodik.