latinica  ћирилица
11/11/2019 |  19:40 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Srbija - sjećanje na velike žrtve srpskog naroda

U svijetu se obilježava Dan primirja, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svjetski rat. Godišnjica velikog istorijskog događaja obilježena je i u Srbiji.

U Velikom ratu, koji je promijenio lice Evrope, srpski narod pretrpio je ogromna stradanja, a Srbija je izgubila gotovo trećinu ukupnog stanovništva. Potomci se i danas s ponosom sjećaju slavnih predaka koji su se izborili za slobodu.

- Pričao je kako nisu znali za strah, samo su išli da oslobode Srbiju. Te njegove rečenice se i sad sjećam - kazala je Radivojka Srdojević, unuka učesnika Velikog rata Save Nestorovića.

Veliki rat je najveće zlo koje je zadesilo cijelu Evropu, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, koji je predvodio državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu. Želimo da se nikada više ne vrati bilo kakav rat, i zato je Srbija garant bezbjednosti na Balkanu, poručio je Đorđević.

- Trebamo da stavimo prst na čelo, da se sjetimo svega onoga što je bilo u prošlosti, da se sjetimo da smo se uvijek borili na pravoj strani, da ćemo se uvijek boriti na pravoj strani i da odamo počast svima onima koji su dali živote za našu zemlju i za našu slobodu - istakao je Đorđević.

Vijenci su položeni i na Francuskom vojnom groblju, kao i kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika na beogradskom Novom groblju. Ovaj spomenik Rusima poginulim u Prvom svjetskom ratu, najveći u Evropi, čuva sjećanje na ruske junake i simbol je neotuđivih veza srpskog i ruskog naroda , rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Čim je rat izbio Rusija i ruski ljudi bez ikakvih razmišljanja odmah su krenuli u rat braneći Srbiju - istakao je Bocan-Harčenko.

Spomenici šalju poruku da moramo voditi računa o poukama Velikog i svih drugih ratova, da moramo da sarađujemo, postanemo još bolji partneri i čuvamo krhki mir u Evropi, rekao je Bocan-Harčenko.