latinica  ћирилица
11/11/2019 |  20:51 ⇒ 12/11/2019 | 07:40 | Autor: SRNA

Višković: U BiH sve rađeno na štetu Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je sve što je u proteklih 25 godina urađeno u BiH učinjeno na štetu Republike Srpske.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Tokom skupštinske rasprave o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, Višković je rekao da je druga strana u BiH naučena da je kompromis samo ako se Republika Srpska odrekne nečega.

Prema njegovim riječima, kompromis u BiH je ako se nečega odreknu i FBiH i Republika Srpska.

On je pozvao poslanika PDP-a Igora Crnatka da objasni na koji će se način mijenjati poslovnik o radu Parlamentarne skupštine BiH, a da to ne bude na štetu Republike Srpske.

- Ako imate uticaja nemojte to raditi, a vladajte naredne četiri godine u Savjetu ministara imaćete našu podršku. Nemojte derogirati Republiku Srpsku zbog nekih trenutnih pozicija jer će se to obiti o glavu Srpskoj kad-tad - poručio je Višković.

Višković je iznio podatak da je u institucijama BiH 2003. godine bilo zaposleno 3.000 ljudi, dok danas taj broj iznosi 25.000, te upitao ko će i iz kojih sredstava da plati te ljude.

On je rekao da opozicija istovremeno kritikuje vlasti Republike Srpske zbog zapošljavanja u javnom sektoru, tražeći moratorijum na zapošljavanje.

Višković smatra da je neprihvatljivo da Savjet ministara podrži izvještaj Agencije za akreditaciju visokog obrazovanja koji je nelegalan, neustavan i nezakonit.

On je rekao da FBiH dvije godine opstruiše isplatu sredstava Republici Srpskoj od raspodijele sredstava prikupljenih od PDV-a putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Višković je izrazio očekivanje da će ministri iz Republike Srpske nešto preduzeti po tom pitanju u Savjetu ministara i da kažu drugoj strani "ne možete više pljačkati Republiku Srpsku".

On je naveo da je preduzeće Elektroprenos BiH dvije godine u blokadi, napominjinjući da nije u pitanju samo 200 miliona KM koji treba da idu u investicije, već da je i svim članovima Upravnog odbora istekao mandat prije dvije i više godina.

- Ovo treba rješavati, jer je to interes Republike Srpske - i vlasti i opozicije - zaključio je Višković.