latinica  ћирилица
11/11/2019 |  21:04 ⇒ 12/11/2019 | 09:04 | Autor: RTRS

Kusturica: Handke ne pristaje na krah morala kao ni mi Srbi

U Andrićgradu je večeras održano predavanje o temi "Peter Handke - apostol istine". O dobitniku ovogodišnje nagrade za književnost Peteru Handkeu, njegovom odnosu prema srpskom narodu i razlozima zbog kojih je napadan, kako u Federaciji BiH, tako i pojedinim evropskim krugovima, govorio je idejni tvorac Andrićgrada i proslavljeni srpski i svjetski režiser Emir Kusturica.

Nije slučajno da se o nobelovcu Handkeu govorilo u Institutu koji nosi ime slavnog nobelovca Ive Andrića. Tu simboliku Kusturica je posebno naglasio kao osnov veze Handkea i Srba.

Podsjetio je na malo znanu činjenice da je UDBA činila sve da spriječi da Andrić dobije Nobelovu nagradu, ali da nije uspjela, baš kao što ni centri moći na Zapadu nisu spriječili Nobelov komitet da dodijeli Nobelovu nagradu za književnost Handkeu, istakavši da nagradu nije dobio zbog ideoloških uvjerenja već što su njegova djela trijumf umjetnosti.

- Handke ne pristaje na krah morala i to je ono što ga je približilo nama Srbima - rekao je Kusturica.

Handkea posebno izdvaja činjenica što je u teškim vremenima boravio kako na Kosmetu, tako i u Republici Srpskoj, što je pisao o Srbima, tražio za njih istinu i uravnoteženi pristup na Zapadu. Zbog toga je trpio i trpi nedobronamjerne kritike i neosnovane napade.

- Kako je Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost tako je to dodatni razlog da nikada ne priznamo takozvanu nezavisnost Kosova - poručio je Kusturica.

Napadi kojima je Handke izložen, posebno nakon što je objelodanjeno da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, isti su ili barem slični napadima kojima je svih ovih godina izložen i Kusturica, te ne čudi što je neko primijetio da su Kusturica i Handke braća po umjetnosti i stradanju.