latinica  ћирилица
12/11/2019 |  08:24 ⇒ 08:40 | Autor: SRNA

I ruski ansambl nastupio na "Motajičkom zimskom prelu"

Folklorni ansambli iz ruskog grada Јaroslava, te Srpca i Prnjavora nastupili su druge večeri Međunarodnog festivala folklora i umjetnosti "Motajičko zimsko prelo" u Prnjavoru.
Međunarodni festival folklora i umjetnosti "Motajičko zimsko prelo", Prnjavor - Foto: SRNA
Međunarodni festival folklora i umjetnosti "Motajičko zimsko prelo", PrnjavorFoto: SRNA

Rukovodilac Ansambla iz Јaroslava "Srećno djetinjstvo" Ana Saharova rekla je Srni sinoć da je prvi put u Republici Srpskoj i da joj je drago što mogu sarađivati sa ovdašnjim folklornim društvima.

- Festivali kao ovaj su prilika da, osim o svojoj kulturi, učimo o drugim narodima, da kroz saradnju i druženje više saznamo o nama bliskim balkanskim narodima iz Republike Srpske, Bugarske, Crne Gore, Srbije - istakla je Saharova.

Ona je napomenula da tradicija i kultura ruskog i srpskog naroda imaju mnogo zajedničkog. "Imamo slično porijeklo, koristimo ćirilicu i dosta sličnih riječi, kao ljudi smo jako emotivni", kaže Saharova.

Predsjednik Gradskog kulturno-umjetničkog društva /GKUD/ "Pronija" iz Prnjavora Ljubiša Sibinčić izrazio je zadovoljstvo što su ugostili dugogodišnje prijatelje iz Srpca i ruski ansambl koji se predstavio svojim živopisnim igrama i pjesmama.

- Mi smo se predstavili sa dvije koreografije. Naš omladinski ansambl je izveo igre iz Leskovca, a izvođački ansambl šopske igre - rekao je Sibinčić i zahvalio opštini Prnjavor koja je preuzela pokroviteljstvo sinoćnjeg koncerta.

On je najavio da će GKUD "Pronija" u decembru održati svoj godišnji koncert, kao i tradicionalni dječiji nikoljdanski koncert.

Ratko Lalović, umjetnički rukovodilac Folklornog udruženja građana "Motajički vuk" iz Srpca koje petu godinu organizuju "Motajičko zimsko prelo", izjavio je da je došlo vrijeme da se u Prnjavoru održi zajednički koncert sa prijateljskim folklornim društvom "Pronija", uz gostovanje ruskog ansambla.

- Gosti iz Rusije imali su priliku da predstave svoju tradicionalnu igru, a mi smo im bili podrška - rekao je Lalović i dodao da je prvo veče festivala održano u subotu, 9. novembra, u Srpcu i da je bilo je jako uspješno.