latinica  ћирилица
12/11/2019 |  10:45 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Osumnjičeni za namještanje fudbalskih utakmica predati Tužilaštvu

Pet lica koja su osumnjičena za namještanje fudbalskih utakmica u BiH u okviru predmeta "Var" predato je jutros u nadležnost Tužilaštva BiH.
SIPA - Foto: arhiv
SIPAFoto: arhiv

Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH predali su Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića i za njih će biti zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora zbog mogućnosti uticaja na svjedoke.

U akciji kodnog naziva "Var" uhapšeno je 12 osoba, ali je samo pet zadržano, a ostali su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu.

Nastavlja se saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba biće podnesena krivična prijava, prenosi portal Kliks.

Akcija "Var" sprovedena je u saradnji Sipe, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza BiH, a pretresi i hapšenja su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog, na teret im se stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje mita i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige Federacije BiH iz sezone 2018/2019. godine.

Među osumnjičenima se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić, te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović.