latinica  ћирилица
12/11/2019 |  11:17 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Anđelković: Srpska u ofanzivi protiv neokolonijalne politike

Analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas Srni da je Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH postupila pravilno, jer nešto što je rezultat nasilja i neokolonijalne politike ne smije dobiti legitimitet i postati konstanta.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Bitno je da Republika Srpska insistira na izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu i da ne čini ništa što ga ugrožava. Ali, ako se nastave pritisci na Srpsku, mora da bude spremna da se dosljedno bori za pravo srpskog naroda, da njegovi interesi budu zaštićeni - smatra Anđelković.

On ukazuje da to nije pravo samo srpskog naroda, već dio demokratskih vrijednosti.

Anđelković ističe da demokratski principi podrazumijevaju da građani sami odlučuju o svojoj sudbini, a ne da to umjesto njih čine nekakvi strani neokolonijalni guverneri kao u 19. vijeku u Africi i Aziji.

- Zato je bitno to što je Srpska krenula o protivofanzivu i traži ukidanje OHR-a i drugih neokolonijalnih institucija koje su nelegalno nametnute BiH - naglasio je Anđelković.

On je napomenuo da je BiH, prema izvornom dejtonskom uređenju, konfederacija dva entiteta i tri naroda, koji su u svemu ravnopravni.

- Međutim, poslije Dejtona se BiH suočila sa politikom centralizacije, jedne vrste okupacionog otimanja ovlašćenja od entiteta. To je radila struktura OHR, koja je realizovala u miru ratne ciljeve Sarajeva - kaže Anđelković.

On ukazuje da je taj proces već ozbiljno oštetio Republiku Srpsku, koja je, srećom, posljednjih desetak godina uspjela da ga zaustavi, što zbog njenog jačanja, što zbog promijenjenih međunarodnih okolnosti.

- Ali i dalje nad Republikom Srpskom lebdi ta sjenka centralizacije iza koje stoje razni zapadni krugovi - istakao je Anđelković, koji je i direktor Foruma za odgovornu politiku.

Prema njegovim riječima, oni koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma često su upravo bili isti faktori koji su podržavali centralizaciju.

On ističe da je Zapad prvo stao iza Dejtona, a onda probao da ga obesmisli, te ocjenjuje da je sa moralnog stanovišta važan zahtjev Republike Srpske da oni to stanje izmijene iako u praksi neće dati rezultat.

- Ali, bitno je da Srpska svaki dan, mesec ponavlja te zahteve, da instistira, da animira svjetsku javnost u tom smjeru i, u krajnjoj liniji, ako se nastave pritisci, da jednostrano bude spremna da vrati sva ovlašćenja koja joj pripadaju - smatra Anđelković.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je rano jutros Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, te donijela 20 zaključaka u kojim se, između ostalog, navodi da će reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog sporazuma.

Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od strana potpisnica i svjedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je protivna njegovim odredbama i principima, te da omoguće pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i FBiH vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma.