X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/11/2019 |  12:06 ⇒ 15:17 | Izvor: RTRS

Lijek Flavamed povučen sa tržišta BiH

Sa tržišta BiH povučen je Flavamed oralni rastvor 15 mg/5 ml, zbog sumnje u neispravnost lijeka.
Flavamed -
Flavamed

- Berlin-Chemie Menarini BH, nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralni rastvor, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost kvaliteta lijeka - saopšteno je iz Agencije za lijekove BiH.

Kako su naveli, sumnja u neispravnost lijeka odnosi se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene flaše za rastvor, koje dovodi do nastanka zagađenja.

- Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti - kažu u Agenciji za lijekove.

Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.

Na tržištu BiH dostupna je jedna serije istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

Iz Agencije podsjećaju da su zdravstveni radnici obavezni da prijave ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost kvaliteta lijeka.

- Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije - navodi se u saopštenju Agencije.