latinica  ћирилица
12/11/2019 |  12:13 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

PU Gradiška: Evidentirano 36 krivičnih djela, dva lica poginula u saobraćaju

Na području Policijske uprave Gradiška u oktobru je evidentirano 36 krivičnih djela, što je za četiri djela iz 12,5 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, izjavio je načelnik ove uprave Bojan Škorić.
Bojan Škorić sa saradnicima - Foto: SRNA
Bojan Škorić sa saradnicimaFoto: SRNA

Škorić je na današnjoj konferenciji za novinare naveo da je po nepoznatom počiniocu evidentirano 19 krivičnih djela, od kojih je 14 rasvijetljeno.

On je rekao da su u oktobru evidentirana 23 narušavanja javnog reda i mira, što je za 10 slučajeva više nego u istom periodu prošle godine, dodavši da narušavanje nije bilo u većem obimu, odnosno sa pet ili više lica.

Škorić je naveo i da je u oktobru zabilježeno 47 sobraćajnih nezgoda, što je za šest manje nego u istom mjesecu lani, ali da su, u odnosu na oktobar prošle godine kada nije bilo smrtno stradalih, u proteklom mjesecu u dvije saobraćajne nesreće poginula dva lica.

On je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška zadovoljavajuće, s obzirom na to da nije bilo krivičnih djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, te da je broj saobraćajnih nezgoda u padu.

Škorić je dodao da je u oktobru evidentirano 45 migranata.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Gradiška Bojan Mišetić naveo je da je od evidetiranih 36 krivičnih djela, 29 iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri u vezi sa zloupotrebom droge, a četiri iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Prema njegovim riječima, rasvijetljena su 24 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od kojih 12 po nepoznatom počiniocu, a nadležnom tužilaštvu podneseno je 28 izvještaja protiv 26 lica.

On je naveo da je evidentirano 18 krivičnih djela protiv imovine, od kojih je 13 rasvijetljeno, te da je broj evidentiranih teških krađa u padu za 50 odsto u odnosu na oktobar prošle godine.

Mišetić je dodao su iz oblasti zloupotrebe droge evidentirana tri krivična djela i dva prekršaja, te oduzeta određena količina narkotika.

Načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Dejan Trifković rekao je da je od 47 saobraćajnih nezgoda u oktobru 11 nezgoda bilo sa posljedicama po lica, u kojima su dva lica poginula, jedno teže povrijeđeno, a osam laše.

- Ukupno je evidentirano 1.026 prekršaja iz oblasti bezbjednopsti saobraćaja, koji su sankcionisani sa 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 930 prekršajnih naloga - dodao je Trifković.

On je istakao da je iz saobraćaja isključen 101 vozač, od koji 75 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 23 zbog upravljanja prije sticanja prava i tri vozača iz ostalih razloga, te da su iz saobraćaja isključena i 53 vozila.

Trifković je podsjetio vozače da u periodu od 15. novembra do 15. aprila, bez obzira na vremenske uslove, sva vozila moraju da posjeduju zaimsku opremu.

On kaže da će policija i dalje vršiti pojačanu kontrolu posjedovanja zimske opreme, dodajući da se u slučaju neposjedovanja izriče novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo isključuje iz saobraćaja.