latinica  ћирилица
12/11/2019 |  14:38 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

Drvar: Do kraja godine otvaranje novog pogona Јumka (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da intenzivna rekonstrukcija objekta novog proizvodnog pogona Јumka u Drvaru garantuje da će do kraja godine biti otvoren i zaposliti 100 radnika.

- Ovo je u ovakvim uslovima važna vijest ne samo za Drvar, već za cijelu BiH, pogotovo jer vidim raspoloženje da se ovi radovi na vrijeme završe - rekao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru odbrane Aleksandru Vulinu i Srbiji, koja time pokazuje pažnju prema srpskim povratnicima i opštinama u Federaciji BiH.

Rekonstrukcija hale u kojoj će biti smješten pogon Јumka (Foto: RTRS)

- Vlada Srbije je već uplatila milion KM pomoći Drvaru za rješavanje infrastrukturnih i komunalnih problema, Vlada Srpske će uskoro uplatiti 200.000 KM za održavanje vrtića - rekao je Dodik.

Dodik, koji je danas razgovarao u Drvaru sa načelnicom te opštine Dušicom Runić, rekao je da ne postoje otvoreni problemi za završetak radova na novom objektu Јumka.

Sastanak Dodika i Vulina u Drvaru  (Foto: RTRS)

- Nadam se da ćemo ovaj objekat otvoriti do Nove godine zajedno sa rukovodstvom Srbije, koje će predvoditi Aleksandar Vučić. Nadam se da ćemo tada zajedno sa čelni ljudima Drvara promovisati ovaj uspjeh koji će značiti povratnicima - rekao je Dodik.

On je naveo da kantonalne vlasti pokušavaju da potpuno razvlaste srpske lokalne zajednice u FBiH.

Dodik i Vulin obilaze gradilište (Foto: RTRS)

- To daje male šanse da se može uticati na bitne odluke, ali ne sprečava naše ljude koji žive ovdje da se okupe, organizuju kroz izborni i politički sistem i ovladaju lokalnom izvršnom vlašću. Sada imamo poluge kojima možemo da djelujemo i to ćemo činiti i u drugim lokalnim zajednicama poput Grahova, Glamoča i Petrovca. Srpska i Srbija ostaju posvećene da učine sve što je moguće da se srpskom stanovništvu u FBiH pomogne na svaki način, pa i otvaranjem proizvodnih pogona, kao i da im se time kaže da nisu zaboravljeni - poručio je Dodik.

Vulin je rekao da ga je predsjednik Srbije zamolio da obiđe radove na objektu novog proizvodnog pogona Јumka u Drvaru, te da će Vučićeva riječ biti ispoštovana i da će pogon biti otvoren do Nove godine.

- Svi Srbi, gdje god da žive, treba da znaju da će Srbija uvijek brinuti o njima - istakao je Vulin.

Radove na novom objektu Јumka obišlo je rukovodstvo Drvara, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH među kojima je bio i Nikola Špirić, generalni direktor Јumka Branislav Trajković, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč i načelnici srpskih opština u Federaciji BiH.

RTRS/SRNA