latinica  ћирилица
12/11/2019 |  14:45 ⇒ 14:49 | Autor: B92

Vučić o iznenadnom sastanku s Makronom i Tačijem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odazvao se hitnom sastanku na inicijativu predsjednika Francuske Emanuela Makrona, a kojem je prisustovao i Hašim Tači.
Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs) -
Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

Nakon sastanka Vučić je izjavio da Makron i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po pitanju kosovskog pitanja, ali da nije došlo do "dubinskog" sastanka.

- Sigurno je da Evropa želi jasnu ulogu u daljem dijalogu Beogradu i Prištine - rekao je Vučić, ističući da je stav Srbije i dalje da prvo moraju da ukinu takse, pa da tek onda može doći do nastavka dijaloga.

- Nastavak dijaloga kada ukinu takse! Tek tada možemo da sjednemo za sto - rekao je Vučić.

Kako kaže, bio je veoma realističan i pomalo pesimističan, ali i potpuno iskren.

- Nije bilo dubinskog sastanka, niti je to moguće riješiti na ovakav način - rekao je Vučić i dodao da je Tači govorio kako će da formiraju vladu početkom decembra, kao i da je on ponovio da neće.

- Onda se Tači sam složio sa tim - kazao je Vučić.

U kontekstu “Malog Šengena“, Vučić je rekao da njemu nisu preči albanski proizvođači, već kako kaže, sprski.

- Srbija ima suficit i sa Hrvatskom i sa Slovenijom. Јa o tome ne pričam nigdje. Srpski političari, osim onih u opoziciji, to razumiju. Prodavaćemo sve što napravimo mnogo više svima drugima - kazao je Vučić kometarišući rezultate dvodnevnog sastanaka u Ohridu gdej je dogovoren “Mali Šengen“, koji podrazumijeva slobodan protok ljudi i robe u regionu.

- Nama treba otvoreno tržište jer želimo da budemo najjači. Zbog čega ne bi mogli da imamo brze trake za kamione i da bi se roba brže prevozila? Ne razumeijm šta je u pitanju i šta zamjeraju - pitao se Vučić nakon kritika opozicije na račun “Malog Šengena“.

Marinika Tepić je optužila predsjednika da je neposredno prije gostovanja u Upitniku razgovarao sa direktorom GIM koji se povezuje sa Krušikom.

- Nisam razgovarao sa tim čovjekom. To su bijedni lažovi. Imam jedan telefon i to može da se provjeri - kazao je Vučić za Pink.

- Јedan razgovor da sam imao sa tim čovjekom znalo bi se. To može lako da se provjeri", rekao je.

Makron se, inače, sinoć sastao s Vučićem, s kojim je razgovarao duže od sata.

Makron je ranije u više navrata istakao namjeru da se Francuska direktnije uključi u dijalog Beograda i Prištine, koji je blokiran već dugo.