latinica  ћирилица
12/11/2019 |  14:49 | Autor: RTRS

Čubrilović: Potvrđen suverenitet Republike Srpske

Јuče je bio važan dan na kojem je održana posebna sjednica i donesen je jedan politički akt kojim je Republika Srpska pokazala da želi da aktivno učestvuje u svom procesu i održavanja i stvaranja, rekao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Potvrđen je suverenitet Republike Srpske u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovim zaključkom nisu ugrožena ničija prava. Ni drugog entiteta, ni drugih naroda u BiH - istakao je Čubrilović.

On je rekao da je ovim zaključkom potvrđena dosljedna politika vladajućih stranaka u Republici Srpskoj koja se ogleda u opredjeljenju očuvanja institucija i nadležnosti Republike Srpske u okviru dejotonske BiH.

- Mislim da se ovim načinom ojačava pozicija Republike Srpske. U jednom dijelu je i definisan način kako preispitati prenos nekih nadležnosti na neke druge nivoe gdje je rečeno da treba vdijeti kakva je to do sada bila efikasnost funkcionisanja na taj način, i da li bi bilo efikasnije, na nivou entita da se rade. Tu je riječ o nekim agencijama i nekim odlukama koje su važne za suverenitet Republike Srpske." dodao je on.

Istakao je da u zaključčku nisu definisani rokovi,

- To je otvoren proces u kojem nam je potreban partner kojeg vidimo u drugom dijelu BiH, u Federaciji BiH - naglasio je Čubrilović.

Dodao je da je ovaj zaključak otvoren za kompromis i trebao bi pomoći da se nađu bolja rješenja za sve unutar BiH.