X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/11/2019 |  14:53 ⇒ 14:54 | Izvor: SRNA

Akademija umjetnosti i Univerzitet bogatiji za 2.500 knjiga

U Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci danas su otvoreni legati akademika Vojislava Koraća iz Beograda i profesora Miljka Šindića iz Banjaluke, čime su ova visokoškolaka ustanova i cijeli Univerzitet postali bogatiji za 2.500 knjiga.
Banjalučki Univerzitet - Foto: RTRS
Banjalučki UniverzitetFoto: RTRS

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je otvaranje ova dva legata organizovano u okviru manifestacija povodom 44 godine postojanja i uspješnog razvoja Univerziteta.

- Ovo je novi sadržaj u okviru Univerziteta i Akademije. Želim da zahvalim na aktivnostima porodici akademika Koraća, te profesoru Šindiću što su ukazali povjerenje Univerzitetu u Banjaluci i Akademiji umjetnosti i ustupili na korišćenje značajna i vrijedna djela - rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci.

On je zahvalio i dekanu, profesorima i drugim članovima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci koji su, kako je istakao, doprinijeli da legati budu smješteni na ovoj akademiji, odnosno u okviru Univerziteta.

Dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik rekla je da je profesor Šindić, utemeljivač i prvi dekan Akademije umjetnosti, ustupio publikacije koje su bile u njegovom vlasništvu.

- Drugi legat je akademika Vojislava Koraća iz Beograda, koji se odnosi na oblast istorije umjetnosti i arhitekture. Ovim su Akademija umjetnosti i Univerzitet postali bogatiji za više od 2.500 publikacija, stručnih, naučnih, veoma značajnih za studente i akademsku zajednicu - naglasila je Dodikova.

Prema njenim riječima, u sve je od početka bio uključen cijeli Univerzitet, rektor i rektorski tim jer publikacije neće biti korisne samo Akademiji umjetnosti, nego i studentima i profesorima Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Filozofskog, Filološkog i drugih fakulteta.

Profesor Miljko Šindić rekao je da je sadržaj biblioteke pratio njegov život.

- Tu je zastupljena opšta literatura, od gimnazije kada se pisalo i čitalo o Staljinu, Lenjinu, Titu, do nekih naših pisaca iz posljednjih godina, kao što je moj student Milan Đida koji je već napisao dvije knjige pjesama - rekao je Šindić.

On je naveo da je za biblioteku bilo mnogo interesovanja jer je, osim stručne literature koju mogu da koriste studenti, zastupljeno mnogo zavičajnih knjiga poput Petra Kočića, kao i rukopisa iz 14. vijeka.

- Ovo je mjesto gdje se knjige mogu čitati i sačuvati ne samo za ovo naše, nego i za neko drugo vrijeme - naglasio je Šindić.