latinica  ћирилица
12/11/2019 |  15:31 ⇒ 15:53 | Autor: SRNA

Dodik: Komšić saopštio Makronu privatni stav

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić iznio privatni stav u razgovoru sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom kojem je rekao da nije tačna izjava francuskog lidera da je BiH tempirana bomba zbog prijetnji od povratnika sa sirijskog ratišta.

- To nije stav Predsjedništva. Ono što utvrde tri člana Predsjedništva je stav BiH. To što priča Željko Komšić njegov je lični stav - rekao je Dodik.

On je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o bilateralnom sastanku Komšića i Makrona. 

- Komšić se nalazi na multilateralnom skupu kojem prisustvuje i Makron i sasvim je prirodno da su imali priliku da se pozdrave i popričaju. Nije u redu da bude osporen stav predsjednika tako moćne države, ali to je Komšićev izbor. Јa to ne bih tako uradio i da sam bio u prilici rekao bih da mu zahvaljujem na tačnim ocjenama o tom pitanju - kaže Dodik.

On je dodao da ne smatra da je Makron pogriješio u ocjeni, te da i on zna da u BiH nema jedinstva u vezi sa pitanjem radikalnih islamista. 

- Obični ljudi u BiH strepe od toga. Danas imamo vijest da se u BiH vraća više od 200 ljudi. BiH ne može da zbrine takvih 10 lokalnih ljudi, a kamoli one koji dolaze sa strane jer nema nikakvog plana. Ne bih volio da se praktično pokaže da je Makron bio u pravu i učinićemo sve da zaštitimo naše građane - poručio je Dodik.

Komšić je izjavio da je iskoristio priliku da na Mirovnom forumu u Parizu Makronu kaže da izjava koju je dao o BiH nije tačna i da je izazvala uznemirenost u BiH.