latinica  ћирилица
12/11/2019 |  16:02 | Autor: SRNA

Situacija sa migrantima sve ozbiljnija, posebno u USK

Bezbjednosna situacija u Federaciji BiH je zadovoljavajuća, ali je situacija u vezi sa migrantima sve ozbiljnija, posebno u Unsko-sanskom kantonu, zaključeno je na današnjem sastanku policijskih komesera FBiH u Tuzli.

Direktor Uprave policije Tuzlanskog kantona DŽevad Korman rekao je nakon sastanka da su određeni problemi u vezi sa migrantima izraženi i u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, ali da postoje i drugi kantoni koji su pogođeni ovim problemom.

- Bez obzira što je ovaj problem u nadležnosti BiH, mi u FBiH ne smijemo da ga prepustimo slučaju. Moramo kontinuirano pratiti šta se događa - naglasio je Korman.

Korman smatra da će se Tuzla zbog pogoršanja vremenskih uslova suočiti sa ogromnim problemima kada je riječ o migrantskoj krizi, koja će se pogoršavati zbog neadekvatnog djelovanja organa BiH, ali i međunarodne organizacije koja se bavi pitanjem migranata.

- Ono što je za očekivati su provale u napuštene kuće. Migranti neće moći da izdrže na tolikim minusima i zato očekujemo da će doći do provala, što je ozbiljan problem. Takođe, treba intervenisati sa onog humanog aspekta i prema ovim ljudima treba pokazati razumijevanje - naveo je Korman.