latinica  ћирилица
12/11/2019 |  16:13 ⇒ 17:53 | Autor: SRNA

Akcija "Var": Tužilaštvo predlaže pritvor petorici osumnjičenih

Tužilaštvo BiH najavilo je da će Sudu BiH predložiti određivanje pritvora za pet lica osumnjičenih za namještanje fudbalskih utakmica.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Mjera pritvora biće predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo intenzivno nastavlja istragu protiv svih lica osumnjičenih u ovom predmetu za organizovani kriminal, primanje dara ili drugog oblika koristi, te zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, navodi se u saopštenju.

Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH jutros su Tužilaštvu BiH predali Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića, koji su zadržani u pritvoru od 12 uhapšenih u akciji "Var".

Akcija je sprovedena uče u saradnji SIPA, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza BiH, a pretresi i hapšenja izvršeni su u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Uhapšeni su osumnjičeni da su prekršili više članova Krivičnog zakona, a pod lupom je najviše utakmica Prve lige Federacije BiH iz sezone 2018/2019. godine.

Među osumnjičenima se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić, te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović.