latinica  ћирилица
12/11/2019 |  16:38 | Autor: SRNA

Košarac: Zvizdić nema legitimitet za definisanje spoljne politike

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da ni predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić ni Savjet ministara nemaju ustavni legitimitet za definisanje spoljne politike BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Ustav BiH jasno i precizno kaže da Predsjedništvo definiše spoljnu politiku BiH - rekao je Košarac, komentarišući Zvizdićevu izjavu da je veoma teško govoriti o "mini Šengenu" i da BiH nije spremna da učestvuje u bilo kojoj inicijativi ili sporazumu, jer bi to moglo imati "negativne posljedice na dalji put BiH prema članstvu u EU".

Ističući da je Zvizdić izašao iz okvira Ustava BiH, Košarac je konstatovao da prethodnih nekoliko godina, zahvaljujući SDS-u i PDP-u, nije bilo adekvatnog suprotstavljanja politikama Denisa Zvizdića u Savjetu ministara. 

- Iz aspekta takvog podaničkog odnosa SDS-a i PDP-a prema politikama Zvizdića i SDA danas imamo situaciju da Denis Zvizdić može da govori u funkciji predsjedavajućeg Savjeta ministara i funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma - rekao je Košarac.

Kada je u pitanju ocjena predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da usvojeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske "nisu odgovorili svrsi", odnosno da nisu plod zajedničkog djelovanja svih poslanika u Skupštini, Košarac je izrazio žaljenje što postoji političar iz Srpske koji se na takav način odnosi prema njenim institucijama. 

- Žao mi je što postoji političar iz Republike Srpske koji se na takav način odnosi prema volji naroda u Srpskoj. Narodna skupština je volja naroda Srpske - rekao je Košarac.

On je istakao da ovo pokazuje da je politika SDS-a, Šarovića i nekih drugih usmjerena ka derogiranju institucija Republike Srpske i njenog ustavnog kapaciteta. 

- To je vrlo transparentno rekao, potvrđujući izdajničku politiku i politiku dodvoravanja političkim strukturama iz Federacije BiH - rekao je Košarac, navodeći da je Narodna skupština zaključke koji su u interesu građana i Republike Srpske donijela u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnikom.

Prema njegovim riječima, ovakve kvalifikacije nemaju veliki domet i prije svega govore o potrebi Šarovića da se "dodvori onima koji su ga izabrali 2014. godine u vlast i koji ga i danas održavaju u političkom životu, a to su, prije svega, dio međunarodne zajednice i Bakir Izetbegović".

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ocijenio je da najave iz SDS-a da bi posebna sjednica Predstavničkog doma u vezi sa njihovom inicijativom za promjenu poslovnika mogla biti održana krajem novembra pokazuje sinhronizovano djelovanje SDS-a i SDA. 

- Zvizdić će biti odsutan jer ide u Ameriku i očigledno se traži termin da SDS i PDP podnesu zahtjev za posebnu sjednicu onda kad on sleti na sarajevski aerodrom. Mislim da to potvrđuje da sve ovo oko poslovnika jeste aktivnost koju je osmislila SDA, a izvođač radova su SDS i PDP - zaključio je Košarac.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske donijela zaključak i pozvala sve predstavnike iz Srpske da ne učestvuju u izmjenama poslovnika bilo koje institucije prije nego se o tome obavi šira rasprava u institucijama Republike Srpske.

Ističući da su zaključci Narodne skupštine obavezujući za sve predstavnike iz Republike Srpske, Košarac je ocijenio da SDS i PDP vode politiku ignorisanja tih stavova. 

- Јedino realno jeste da SDS i PDP povuku prijedlog promjene poslovnika - zaključio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.