X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
12/11/2019 |  17:35 ⇒ 13/11/2019 | 08:02 | Izvor: SRNA

Van der Belen saglasan sa Makronovim izjavama

Predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen izjavio je da je saglasan sa mišljenjem francuskog predsjednika Emanuela Makrona u vezi sa bezbjednošću u Evropi i stanjem u NATO-u.
Aleksandar Van der Belen (Foto:kurier.at) -
Aleksandar Van der Belen (Foto:kurier.at)

On je nakon sastanka sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom u Beču rekao da je za EU često teško da donese jedinstvenu odluku u vezi sa spoljnom politikom, jer je potrebno da se usaglasi stav svih 28 zemalja, a ne samo odobrenje jednog predsjednika ili ministarstva spoljnih poslova.

- Uglavnom je potrebno dosta vremena za usaglašavanje mišljenja. Nekada sam sarkastično napominjao da gledajući političku strukturu EU nije iznenađujuće to koliko je vremena potrebno, već činjenica da EU uopšte postoji - istakao je Van der Belen.

Van der Belen je naglasio da je Makron u pravu u vezi sa mnogim pitanjima prilikom "iznošenja dijagnoze o NATO-u" u intervjuu za magazin "Ekonomist", kada je rekao da je Alijansa doživjela "moždanu smrt", javio je TASS.

- Učestvovaćemo u dugim diskusijama u pokušaju da pronađemo put za izlazak iz ove situacije - dodao je austrijski predsjednik.

Izjave Makrona o NATO-u kritikovali su njemački kancelar Angela Merkel i generalni sekretar Alijanske Јens Stoltenberg.