latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:08 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Srpska na antibiotike godišnje potroši oko sedam miliona KM

Republika Srpska na antibiotike godišnje potroši sedam miliona maraka. Antibiotici su jedno od najvećih dostignuća moderne medicine, ali mikroorganizmi, poput bakterija, mogu razviti otpornost na njih . Zbog toga u svijetu godišnje umre 700 hiljada ljudi.

Ne postoji sredstvo kojim možete ubiti sve mikroorganizme, jer je u našem tijelu njihov broj veći od broja ćelija. To ne mogu ni antibiotici. Zato ih ne uzimajte bez ljekarskog recepta.

- Posebno roditelji kada su u pitanju mala djeca na blago povišenu temperaturu reaguju veoma burno, smatrajući da dijete mora dobiti antibiotik. Svaka kutija propisanog antibiotika djeteta u ranom razvoju može da ima posljedice na njegov imuni sistem i pojavu alergija - smatra Ranko Škrbić dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka.

I mi, kao pacijenti, treba da povedemo računa da bakterije ne nadjačaju antibiotike.

- Ne uzimati lijekove na svoju ruku i koristiti ih tačno u onoj terapijskoj dozi u trajanju i načinu kako je prepisao doktor medicine - navela je Irena Špegar Drobac iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Branislav Zeljković v.d direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekao je da su cijene antibiotika na našem tržištu već neki period u stagnaciji zahvaljujući Agenciji za lijekove koja kontroliše maksimalne veleprodajne cijene.

- Ali ono što vidimo da se ona kreće na nivou oko sedam miliona na godišnjem nivou - dodao je Zeljković.

Međutim, Srpska koristi znatno manje antibiotika nego zemlje regiona, i dva puta manje nego Grčka i Turska.

- Trend korišćenja antibiotika se smanjuje i mnogo je niža nego u okolnim zemljama. Ljekarima je veliki problem protisak pacijenta da dobije antibiotik - smatra Viktor Olšavski šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije BiH.

Antibiotici kao oružje protiv bakterija, zbog naših grešaka tokom upotrebe mogli bi, kao bumerang, biti oružje koje nas može ubiti. Zato pažljivo!