latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:17 | Autor: SRNA

Dačić: Pogibija srpskog ambasadora u Libiji nema veze sa trgovinom oružja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da pogibija ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice i dvoje službenika ambasade Slađane Stanković i Јovice Stepića nemaju nikakve veze sa trgovinom oružja.
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Dačić je ocijenio da su navodi da je njihova pogibija povezana sa trgovinom oružjem neistine usmjerene protiv interesa i ugleda Srbije.

- Po ko zna koji put želim da demantujem neistine koje svakodnevno lansiraju predstavnici opozicije, u ovom slučaju Marinika Tepić. Ambasador Potežica je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, a dvoje naših službenika su nastradala prilikom američkog bombardovanja terorističko-kriminalnog kampa u kojem su držali otete diplomate u Libiji - naveo je Dačić.

On je istakao da Srbija nikada nije bila upozorena ni od jednog međunarodnog tijela koje se bavi kontrolom trgovine oružjem, za zemlje koje se nalaze na crnoj listi.

- Riječ je o još jednoj laži koja je usmjerena ne samo protiv predsjednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, već i protiv interesa i ugleda Srbije - istakao je Dačić za Tanjugu.

Potpredsjednik opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić danas je ponovila tvrdnje da stradanje dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, kao i ambasadora Olivera Potežice imaju veze sa "trgovinom oružjem najvišeg državnog vrha".

Vezista u Ambasadi Srbije u Libiji Slađana Stanković i vozač Јovica Stepić oteti su u novembru 2015. godine, a poginuli početkom 2016. u američkom bombardovanju kampa "Islamske države" u libijskom gradu Sabrati.

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je u maju 2017. godine u bolnici u Tunisu od povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći.