X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/11/2019 |  08:55 | Izvor: TANЈUG

Plenković: Do kraja mandata naredne vlade evro u Hrvatskoj

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je strateški cilj da do kraja mandata naredne vlade Hrvatska ispuni kriterijume i usvoji evro kao zvaničnu valutu.
Andrej Plenković - Foto: AFP
Andrej PlenkovićFoto: AFP

Plenković je naglasio da su ekonomske koristi od evra brojne - trajno će se ukloniti valutni rizik u ekonomiji i smanjiti trošak zaduživanja svih domaćih sektora, odnosno građani i preduzeća imaće manje troškove finansiranja nego u slučaju da Hrvatska ostane izvan područja Evropske unije, prenosi "Večernji list".

- Uvođenjem evra Hrvatska se trajno rješava rizika, trajno će se otkloniti trošak konverzije, a za ekonomiste je takođe važno naglasiti da upotreba zajedničke valute trajno pridonosi jačanju međunarodne razmjene i konkurentnosti - rekao je Plenković.

Evro je druga najveća i najsnažnija globalna valuta koju koristi više od 340 miliona ljudi u evropodručju Evropske unije, rekao je premijer Hrvatske.

"Večernji list" podsjeća da je Hrvatska ugovorom o pristupanju Europskoj uniji preuzela obavezu usvajanja evra kao zvanične valute.