latinica  ћирилица
13/11/2019 |  09:39 ⇒ 09:41 | Autor: RTRS

Hram Svetog Dimitrija u Akronu proslavio svoju Krsnu slavu

Hram Svetog Dimitrija u Akronu i ove godine proslavio je svoju Krsnu slavu, saopšteno je iz Eparhije istočnoameričke SPC.
Proslava krsne slave Hrama Svetog Dimitrija (Foto: easterndiocese.org) -
Proslava krsne slave Hrama Svetog Dimitrija (Foto: easterndiocese.org)

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Budući da naš narod u dijaspori, u borbi za egzistenciju, nije u prilici radnim danima pohađati Sveta bogosluženja, ovogodišnja hramovna slava u Akronu , proslavljena je 10.novembra, u nedjelju.

Sveštenici u odeždama, djeca sa buketom cveća i verni narod toplog srca, na vratima hrama dočekao je svog Arhipastira i oca, Preosvećenog Irineja, Episkopa istočnoameričkog.

Nakon ulaska u predivno sređeni hram, Episkop Irinej, zajedno za sveštenoslužiteljima odslužio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju.

Po pročitanom Јevanđelskom začalu, Episkop je bogonadahnuto iz dubine srca i duše protumačio začalo .

Veliki broj vernika se pričestio, što je posebno doprinelo Evharistijskoj radosti.

Po zaamovnoj molitvi, Episkop i prisutni su izašli u portu hrama, kako bi se osvetio novopodignuti spomenik posvećen svima iz roda srpskog, nevino postradalima za čija se grobna mesta ne zna i za sve one za koje nema ko da se pomoli i prisluži sveće.

Po ulasku u hram osveštani su i blagosloveni slavski darovi pripremljeni od strane kumova slave.

Svečana trpeza ljubavi pripremljena je po podeljenom blagoslovu u hramu.

Ovogodišnji kumovi su Goran i Vanja Zorić.

Za sljedeću godinu, za kumove su se prijavili Slobodan i Slađana Marinković.

U toku banketa Episkop je svojim gramatama  odlikovao sledeće zaslužene pojedince : Geraldin Ostić, Majkla Ostić, Milorada Јovića, Miodraga Stankovića  a gospodina Maria Јokića, koji je izradio spomenik, zahvalnicom crkvene opštine.

U svom pozdravnom govoru u toku banketa otac Dragan Goronjić  zahvalio Episkopu na današnjoj posjeti i blagoslovima  te govorio o podvizima i žrtvama našeg srpskog naroda, u toku ratova, pa čak i onih Srba koji su prije 100 godina došli u Akron te u teška vremena za Srbe odlučili da brodovima krenu ka otadžbini i stanu u stranu nemoćnog srpskog naroda, međutim mnogi od njih nikada nisu stigli do Srbije, jer su im brodovi potopljeni, a tijela nestala. Da ih Crkva Božija nije zaboravila, napomenuo je otac Dragan, svedoči i podizanje spomenika koji je episkop Irinej osvetio, a koji je podignut u čast upravo ovih hrabrih ljudi, čija se imena ne znaju.  U toku svog govora otac Dragan je čitao i razne tekstove i odlomke koji su svejdoci stradanja našeg naroda kroz istoriju. On je napomenuo da ovaj događaj čini potpunijim i činjenica da se nalazimo u godini kada naša Sveta Crkva slavi osam vijekova svoje autokefalije. Takođe, domaćin se osvrnuo i na djela i život Svetog Dimitrija, koji svojim životom ostavlja neizbrisiv trag i primjer svima nama koji se zovemo Hristova djeca.

Episkopu Irineju, kao domaćinu svih parohija naše Eparhije, ali i kao dobrom ocu koji brine o svojoj djeci, u znak pažnje i blagodarnosti na ovu kanonsku posjetu otac Dragan je podario predivne insignije, Krst i Panagiju.

Na kraju sve prisutne pozdravio je i Vladika Irinej. On se svima zahvalio što pomažu život i djelo ove uređene crkvene zajednice, čija dela su vidna i ne mogu se nikako i nikada sakriti. Vladika je takođe emotivno govorio o životu Svetog Dimitrija i poštovanju njegovog kulta kod Srba, koji je prenesen kroz velike i divne prosvetitelje Kirila i Metodija. Preosvećeni Episkop je pozvao sve vjernike ove parohije da i dalje pomažu svom svešteniku na izgrađivanju ove zajednice, kako bi sa ponosom svi mogli reći da su djeca Svetoga Save, koji je našoj Crkvi darovao najveći dar - autokefalnost, koju ove godine slavimo po 800-ti put.

U sklopu proslave hramovne slave odgledan je i film Tihi kutak Hristov (o Svetom Mardariju) režisera Radisava Јevrića a u produkciji manastira Ostrog.