latinica  ћирилица
13/11/2019 |  09:58 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Prva SDS: Ujediniti se oko ideje očuvanja Srpske u izvornom obliku

Rukovodstvo Prve SDS podržava zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i poručuje da svi treba da se ujedine o minimumu na koji Srpska ima pravo određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je ideja opstanka i očuvanja Republike Srpske u njenom izvornom obliku.
Prva SDS - Foto: RTRS
Prva SDSFoto: RTRS

Prva SDS podržava zaključke Narodne skupštine koji će podstaći jačanje pozicije Republike Srpske i mogli bi da predstavljaju put jedinstva i razumijevanja vlasti i opozicije.

- Vlast i opozicija treba da budu jedinstveni po ovom pitanju i u Banjaluci i u Sarajevu. To dugujemo svima koji su stvorili ovu državu - saopšteno je iz Prve SDS.

Iz ove stranke ističu da Republici Srpskoj moraju biti vraćene sve nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma i očuvane one koje sada ima, kao i da Srpska treba da nastavi putem gdje se čuje glas njenih predstavnika koji za to imaju izborni legitimitet i legalitet.

Prva SDS posebno podržava inicijativu za ukidanje institucije visokog predstavnika za BiH /OHR/, navodeći da rad međunarodne zajednice posredstvom ovog tijela nije donio nikakav napredak.

- Umjesto da sprovode Dejtonski sporazum, kojim je jasno utvrđena nadležnost, teško su udarili na predstavnike Republike Srpske, zabranjujući im i osnovna ljudska prava, pa i pravo na rad. Osim pojedinaca, obrušili su se i na ustavnu poziciju Srpske, trudeći se da nas ponize u ustavno-pravnom sistemu BiH - navodi se u saopštenju.

Iz Prve SDS napominju da su iz međunarodne zajednice, osim Republike Srpske koju su napadali, razočarali i države potpisnice Dejtonskog sporazuma, ne sprovodeći ono za šta su imali mandat, već nekakav duh Dejtona koji ne postoji u ustavnom poretku već je postao simbol za sve nelegalnosti i nelegitimnosti iza kojih se krio OHR, koji treba da ode iz BiH.

- Nama arhaični primjer protektorata ne treba - poručuju iz Prve SDS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, te donijela 20 zaključaka u kojima se, između ostalog, navodi da će reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva da potpisnici i svjedoci Dejtonskog sporazuma, kao i svi predstavnici međunarodne zajednice reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju tog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je protivna njegovim odredbama i principima, te da omoguće pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma.