latinica  ћирилица
13/11/2019 |  10:42 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Dačić: NATO i ostali partneri da razumiju prioritete Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je nadu da NATO razumije prioritete Srbije, koja je vojno neutralna i sarađuje sa zemljama koje nisu članice Alijanse, ali je i opredijeljena da unapređuje saradnju u odbrani i bezbjednosti sa članicama i partnerima NATO-a.
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Dačić je, na otvaranju "Sedme beogradske NATO nedelje", rekao da se ne dovodi u pitanje politika vojne neutralnosti Srbije, i to ne samo prema NATO-u, već i svakom drugom vojnom savezu.

- Takvo naše jasno i čvrsto opredjeljenje poštuje se i na Istoku i na Zapadu. Istovremeno, u potpunosti uvažavamo odluku naših susjeda i drugih zemalja da pristupe Alijansi ili nekim drugim vojnim savezima - istakao je Dačić.

On kaže da zato Srbija očekuje razumijevanje za njene kontakte sa zemljama koje nisu članice NATO-a, a koji su zasnovani na principima svestrane saradnje, uz vođenje politike vojne neutralnosti.

- Aktivnosti Srbije i sadržaj saradnje, uključujući vojne i druge vježbe sa zemljama koje nisu članice NATO-a, nisu na štetu naših odnosa sa Alijansom i sa pojedinačnim državama članicama NATO-a - naglasio je Dačić.

On je rekao da Srbija od NATO-a očekuje da sa razumijevanjem sagledava i podržava njene prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju, a od Kfora da, u skladu sa mandatom, djeluje preventivno da bi bile spriječene neke buduće akcije na sjeveru Kosova i Metohije kao što je bio nedavni upad albanskih specijalaca.

- Smatramo da samo kompromisno rješenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbjedi trajni mir i stabilnost - naveo je Dačić.

On je rekao da ne postoji nijedan razlog da nešto što usaglase dvije strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera, te da svaki dogovor u rješavanju otvorenih pitanja podsticajno djeluje na održavanje mira i stabilnosti u regionu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ponovio da se Srbija snažno protivi transformaciji "kosovskih bezbjednosnih snaga" u takozvanu vojsku samoproglašenog Kosova, jer se time krši Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost.

- Јednostrana odluka Prištine o početku procesa transformacije "kosovskih bezbjednosnih snaga" i formiranju takozvanog Ministarstva odbrane još jedan je u nizu takvih akata, osim uvođenja diskriminatornih taksa na proizvode iz centralne Srbije i BiH i neispunjavanja dogovorenog iz Briselskog sporazuma - dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, sve ovo je nastavak politike svršenog čina Prištine koji se u dijelu međunarodne zajednice, što se odnosi i na značajan broj članica NATO-a, suštinski prećutno odobrava uprkos retoričkom protivljenju.

- Pravljenje vještačkih balansa u odgovornosti, kada je potpuno jasno ko je odgovoran za prekid dijaloga, ne doprinose ponovnom otpočinjanju razgovora Beograda i Prištine - rekao je Dačić.

On je istakao da su za Srbiju veoma važne i garancije da "kosovske bezbjednosne snage" i druge naoružane formacije, sastavljene od Albanaca, ne mogu da ulaze na sjever Kosmeta bez saglasnosti komandanta Kfora.

- Nažalost, odlazak tih formacija u dominantno srpske sredine se desio više puta i predstavlja potez koji sa sobom nosi potencijal da eskalira u razmjerama koje ne mogu biti kontrolisane - napomenuo je Dačić.

On je ocijenio da saradnja Srbije sa NATO alijansom ima budućnost i potencijale u okviru partnerskog odnosa koji može biti dodatno unaprijeđen u svakoj pojedinačnoj oblasti uz saglasnost obje strane, a u interesu postizanja zajedničkih ciljeva, prije svega bezbjednosti i stabilnosti regiona.

- Neophodan je zajednički angažman da bismo očuvali mir, bezbjednost i stabilnost i postigli prosperitet. Do tog cilja može se stići jedino jačanjem saradnje i povjerenja, kao i spremnošću i odgovornošću da riječi uvijek budu pretočene u djela i da sve što je dogovoreno bude potvrđeno i sprovedeno, bez izuzetka i uslovljavanja - istakao je Dačić.

On je naglasio da je partnerski odnos sa NATO alijansom veoma važan element državne politike Srbije i njenog nastojanja da region bude trajno stabilan.

- Naš cilj je da budemo okrenuti ka budućnosti, ali i spremni da rješavamo pitanja iz prošlosti, istovremeno štiteći na najbolji mogući način ključne nacionalne interese - rekao je Dačić.

Skup je organizvao beogradski Centar za evroatlantske studije.