latinica  ћирилица
13/11/2019 |  11:05 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Petković: Entiteti imaju pravo da tumače Dejtonski sporazum

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio da BiH jeste međunarodno priznata, ali da niko ne može govoriti da entiteti nemaju određena i ustavom zagarantovana prava, kao i suverenitet.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Kao političar i pravnik smatram daleko relevantnijim tumačenje Dejtonskog sporazuma od Narodne skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, nego pojedinih ambasadora ili političara iz međunarodne zajednice - rekao je Petković Srni.

Komentarišući stav ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ da se zaključci sa posebne sjednice Narodne skupštine o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Petković je poručio da Republika ne bi donosila pomenute odluke i zaključke da nema suverenitet.

Ambasadori zemalja članica PIK-a smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, sa kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Upravni odbor PIK-a navodi da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisana "u državu koja se sastoji od dva entiteta" i da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su, prema mišljenju ambasadora, u suprotnosti sa ovim činjenicama.

Povezane vijesti:

PIK odbacio zaključke Parlamenta Srpske; Rusija protiv