latinica  ћирилица
13/11/2019 |  12:06 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Linta: Vojna neutralnost je volja naroda

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je da je vojna neutralnost Republike Srpske volja njenog naroda, koju su političari izrazili kroz deklaraciju.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

On je izrazio žaljenje što prilikom usvajanja informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH nije postignuto političko jedinstvo svih stranaka u parlamentu Srpske.

Linta je podsjetio da je prije dvije godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila deklaraciju o vojnoj neutralnosti i time se principijelno opredijelila za odnos prema bilo kom vojnom savezu, uključujući i NATO.

- Mislim da velika većina srpskog naroda, sa jedne ili druge strane Drine, odnosno generalno srpski narod u cjelini ima negativan odnos prema NATO paktu, prije svega, zbog činjenice što su Srbija i Republika Srpska bombardovane - rekao je Linta Srni.

On je dodao da je rezultat te agresije NATO-a na Srbiju i Republiku Srpsku bilo otimanje Kosova i Metohije i da su to razlozi zbog čega srpski narod u velikoj većini ima negativan odnos prema NATO-u.

- Ovdje su samo političari izrazili mišljenje srpskog naroda kroz deklaraciju vojne neutralnosti i u Skupštini Srbije ranije i u Narodnoj skupštini Republike Srpske - istakao je Linta.

Komentarišući činjenicu da SDS kao jedna državotvorna stranka nije glasala za usvajanje Informacije, Linta je izrazio žaljenje što nije uspostavljeno jedinstvo svih relevantnih političkih stranaka iz Republike Srpske.

- Postoje određeni momenti koji se, prije svega, tiču nacionalnih i državnih pitanja i mislim da je to bio ovaj trenutak, kada je trebalo pronaći kompromis i uspostaviti to jedinstvo - istakao je Linta.

On je ocijenio da je vladajuća većina pokazala spremnost da se informacija dopuni činjenicama koje su kroz svoja izlaganja naveli lideri PDP-a i SDS-a.

Linta je naglasio da je važno da se u narednom periodu, kada je riječ o državnim i nacionalnim pitanjima, uvijek traži kompromis i da se postiže jedistvo među svim relevantnim partijama Republike Srpske.

- To je veoma važno, uzimajući u obzir činjenicu da se Republika Srpska nalazi pod konstantnim pritiskom dijela zapadnih centara moći, kao i od zvaničnog Sarajeva. Pa je u tom smislu to političko jedinstvo o ključnog značaja za mir, stabilnost i za opstanak Srpske - zaključio je Linta.