latinica  ћирилица
13/11/2019 |  12:24 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Lukić: PIK nezakonit, a njegov stav neutemeljen

Univerzitetski profesor Radomir Lukić rekao je Srni da Savjet za sprovođenje mira (PIK) nema zakonitu osnovu jer nije dio mehanizma stvorenog Dejtonskim mirovnim sporazumom,. Dodao je da ovo tijelo pogrešno tumači Dejton, pa je njegov stav neutemeljen.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Komentarišući stav Upravnog odbora PIK-a da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na, kako smatraju, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Lukić je istakao da je to lako reći, ali da treba obrazložiti da bi se moglo odgovoriti na te njihove tvrdnje.

- Savjet za sprovođenje mira, kao tijelo koje nema svoju zakonitu osnovu, s druge strane, pogrešno tumači Dejtonski sporazum i sve njegove anekse, tako da je njihov stav neutemeljen - rekao je Lukić, koji je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Naglasivši da stav PIK-a ne može nikoga da začudi jer je uvijek bio velika podrška viksokom predstavniku, Lukić je ocijenio da su članovi ovog savjeta, ambasadori velikih zapadnih zemalja, direktno uticali na neke od odluka OHR-a.

Lukić je naveo da je zasluga PIK-a da visoki predstavnik u BiH postane tijelo koje ničim nije vezano ni ograničeno, niti odgovara narodu, ni entitetima.

U izjavi ambasadora, sa kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.