latinica  ћирилица
13/11/2019 |  12:35 | Autor: SRNA

Samoproglašeno Kosovo ne može postati član Uneska

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon obraćanja na 40. Konferenciji Uneska u Parizu, izrazio uvjerenje da samoproglašeno Kosovo ne može da postane član te međunarodne organizacije.
Aleksandar Vučić (foto: Sputnik / Dejan Simić) -
Aleksandar Vučić (foto: Sputnik / Dejan Simić)

- Imamo dobre odnose sa Uneskom i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su njegove članice samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da /samoproglašeno/ Kosovo ne može da postane član Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji u budućnosti uvek uspeti da odbrani svoje interese - rekao je Vučić novinarima u Parizu.

On je istakao da je Unesko ponovo organizacija koju svi poštuju, što se vidi i po ogromnom odzivu zemalja ovoj konferenciji, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je naveo da Srbi znaju da je Unesko važan za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji, na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima.

On je naveo da je učešće na ovoj konferenciji bila još jedna prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na Kosmetu - Pećku patrijaršiju, manastire Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku u Prizrenu i Dečane, kao i grobove i sva druga značajna mjesta koja su bila ugrožena od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.

Komentarišući stalne izjave iz Hrvatske o navodnoj velikosprskoj ideji, Vučić je rekao da je za normalne odnose sa Hrvatskom potrebno učešće dvije strane.

- Kako hoćete da prećutim vrijeđanje Srba? Јe li to sprovođenje velikosrpske ideje? Šta hoćete od nas danas? Da vam ćutimo na sve? Ne želim da živim u prošlošću sa Hrvatima, nego idemo u budućnost - rekao je Vučić.

Vučić učešćem na Konferenciji Uneska završava trodnevnu posjetu Parizu, tokom koje se sreo i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

- Očigledno je da Francuska želi rješavanje kosovskog čvora i da su bilateralni odnosi Srbije sa Francuskom dobri - rekao je Vučić i dodao da raste broj francuskih kompanija u Srbiji.