latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:05 | Autor: SRNA

SDA: Kritike opravdane, preduzeti konkretne mjere zbog narušavanja Dejtona

Stranka demokratske akcije pozdravila je stav Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u kojem su, kako navode, iznesene opravdane i na činjenicama zasnovane kritike antidejtonskih i antiustavnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da SDA ne iznenađuje da je ruski ambasador "usamljen u podršci dijelu političkih stranaka iz Republike Srpske u njihovom antidejtonskom djelovanju".

- Navodeći ključne činjenice Dejtonskog mirovnog sporazuma, PIK je tačku po tačku osporio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i vrlo jasno ukazao na antidejtonske namjere koje stoje iza njih - dodaje se u saopštenju SDA.

Iz SDA navode da mandat PIK-a nije samo u tome da konstatuje antidejtonske aktivnosti, već da konačno preduzme adekvatne i konkretne mjere povodom narušavanja Dejtonskog sporazuma.

Ova stranka poziva PIK da podrži visokog predstavnika i da sa riječi pređe na djelovanje na koje ga obavezuje njegov mandat, jer smatra da će izostanak konkretne reakcije i dalje samo ohrabrivati antidejtonske aktivnosti i voditi daljoj destabilizaciji.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira odbacili su danas usvojene zaključke u Narodnoj skupštini Republike Srpske jer smatraju da se zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.