X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:07 ⇒ 14:37 | Izvor: B92

Brisel o mogućoj "novoj metodologiji" pregovora o članstvu?

U institucijama Evropske unije nezvanično se raspravlja o mogućoj "novoj metodologiji" pregovora o članstvu.
EU                            (Foto:Flickr/ Ed Everett) -
EU (Foto:Flickr/ Ed Everett)

Međutim, zahtjev da se krene u izradu te reforme procesa proširivanja nije došao do Evropske komisije, izjavila je danas portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva. Dodala je da će šefovi diplomatija Evropske unije o tome raspravljati iduće sedmice u Briselu.

Zvaničnici u Savjetu ministara Evropske unije u Briselu su agenciji Beta rekli da mogu da potvrde izjavu predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog da među članicama Unije već kruži "non-paper" nezvanični dokument u kojem se predlažu mjere za preobražaj postupka pregovora o proširivanju.

Pendarovski je rekao da je takav dokument pripremio francuski predsjednik Emanuel Makron i mjere preustrojstva pregovora o članstvu bi trebalo da budu usvojene od vođa Evropske unije u martu iduće godine. To bi omogućilo i da se na samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u maju u Zagrebu da "zeleno svetlo" za pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Makron, prema riječima Pendarovskog, nema namjeru da izdejstvuje neku zamjenu za puno članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana.

Francuski predsjednik je na samitu Evropske unije u oktobru stavio do znanja da se Pariz protivi otvaranju novih pregovora o članstvu sve dok iznutra Unija ne objedini i ojača svoje redove, s tim da se i spor i nedjelotvoran sadašnji postupak pregovora o članstvu takođe potpuno preobrazi.To uglavnom podržavaju i Holandija, Danska i još nekoliko članica Unije.

Prema francuskim izvorima, riječ nije o tome da se Zapadnom Balkanu ponudi "povlašćena veza" s Unijom umjesto članstva, već da se pregovori ubrzaju i kandidati dobiju mogućnost da, u slučaju da uspješno sprovedu reforme na nekom sektoru, odmah dobiju i sredstva iz fondova Evropske unije, što bi inače, po sadašnjem sistemu, dobili tek kad postanu članice.