X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:31 | Izvor: sputniknews.com

NATO tvrdi da ne vrši pritisak na Srbiju

NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tačam Ildem.
Srbija/Nato - Foto: ilustracija
Srbija/NatoFoto: ilustracija

On je ujedno istakao i da Alijansa podržava pregovore između Beograda i Prištine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na Kosovu i Metohiji.

- Želimo stabilan, bezbjedan i napredan Zapadni Balkan - rekao je Ildem na konferenciji “Prolazimo kroz zidove“, koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme beogradske NATO sedmice. Dodao je da za to postoje dva ključna razloga.

- Prvo, djelimo sa vama vaše viđenje demokratije i dobrosusjedskih odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susjedi NATO-a bezbjedni i stabilni, i mi smo stabilni i bezbjedni - izjavio je on.

Ildem je naglasio da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa Evropskom unijom.

- Shvatamo odluku da postanete partner NATO-a, ali da ne tražite članstvo - rekao je Ildem.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju istakao je da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova. Dodao je da NATO i njegove članice u potpunosti razumiju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbjednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primjeniti.

To uključuje i pravo da zemlja donese odluku do koje mjere će biti angažovana u saradnji sa NATO-om, rekao je Ildem.

On je naglasio da NATO shvata da je kontroverzan u Srbiji, jer su sjećanja na vazdušnu kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji su izgubili svoje voljene.

- NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaštite civila - tvrdi Ildem i dodaje da je svaki nevini život koji je izgubljen tragedija zbog koje žale.