latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:50 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Đurić: Prištinski političari žele da samoizoluju Kosmet

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da kritike prištinskih zvaničnika na račun "Malog Šengena" razotkrivaju namjeru političkih aktera u Prištini da zabrane slobodu kretanja i da samoizoluju cijeli Kosmet.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

- Albanski politički lideri na Kosovu i Metohiji u savremenoj Evropi, uspostavljenoj na vrijednostima slobodne trgovine i protoka ljudi, robe i kapitala, žele da stvore zonu neslobode - naveo je Đurić u saopštenju.

Komentarišući kritike "Malog Šengena" od zamjenika predsjednika Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija, Đurić je napomenuo da albanski političari time svoje birače osuđuju na ekonomsko nazadovanje i svojevoljno sebi grade imidž Evropljana drugog reda.

- Namjere odgovornih političkih lidera u regionu da se zapadni Balkan politički i bezbjednosno stabilizuje kroz unapređenje ekonomske saradnje imaju otvorenu podršku iz uticajnih centara u Evropskoj uniji", naveo je Đurić.

On je ocijenio da je nevjerovatno da u 21. vijeku neko ko se izdaje za ozbiljnog političara vjeruje da je moguće jedan kolektiv i teritoriju ograditi zidom od ostatka svijeta.

- To samo dokazuje da albanskim liderima na Kosovu i Metohiji nedostaje najelementarnija doza zrelosti i dalekovidosti, a najveću štetu zbog toga trpjeće njihov narod - istakao je Đurić.

Hoti je na svom prfilu na društvenoj mrežu Fejsbuk naveo da balkanski "Mini Šengen" nije u kosovskom interesu, a jedan od razloga je da bi to "onemogućilo reciprocitet sa Beogradom" i omogućilo "dolazak srpskih zvaničnika na kosovsku teritoriju radi sprovođenja kampanje protiv Prištine".