latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:56 ⇒ 14:57 | Autor: RTRS

Raste povjerenje građana u Fond solidarnosti

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu je za devet mjeseci ove godine ostvario prihod od posebnog doprinosa za solidarnost od neto plate zaposlenih u iznosu od oko 4,6 miliona KM, što je za 18 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ovo je, između ostalog, konstatovano u Izvještaju o izvršenju Finansijskog plana – budžeta Fonda solidarnosti za devet mjeseci ove godine koji je usvojio Upravni odbor ove ustanove.
Fond solidarnosti (foto: zdravstvo-srpske.org) -
Fond solidarnosti (foto: zdravstvo-srpske.org)

Veće ostvarenje priliva sredstava od posebnog doprinosa na neto plate zaposlenih, ujedno je i potvrda da je Fond solidarnosti za nepune dvije godine rada stekao povjerenje javnosti. Dokaz za to je i povećanje prihoda po osnovu solidarnosti na neto plate i sve manji broj onih koji ne žele da učestvuju u ovoj humanoj i institucionalnoj misiji društva – finansiranju liječenja djece u inostranstvu.

- Vjerujem da smo transparentnim i odgovornim radom stekli povjerenje javnosti što potvrđuje i povećanje prihoda po osnovu dobrovoljnog doprinosa od neto plate zaposlenih, što nam je na neki način i znak da su ljudi prepoznali Fond solidarnosti kao ustanovu koja nije samo finansijsko administrativne prirode, nego i ustanova u kojoj roditelji bolesne djece pronalaze podršku - istakla je direktorica Fonda solidarnosti Јasminka Vučković.

Fond je, osim povećanja prihoda od neto plata zaposlenih, ostvario veće prihode i doprinosa po osnovu kupljenog službenog vozila i to za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Fond solidarnosti u ovoj godini ostvaruje i veće prihode od zakonske obaveze po osnovu uplate doprinosa prilikom kupovine službenog vozila. Drago nam je da je Narodna skupština Republike Srpske prepoznala važnost da zakonom definisani izvori finansiranja Fonda solidarnosti budu stabilni, pa je u vezi sa tim predložila Vladi Republike Srpske da obaveže resorno ministarstvo da prilikom registracije službenih putničkih vozila dostave dokaz o uplati, odnosno da su 5 posto od kupovine službenih automobila izdvojili za Fond solidarnosti - navodi Vučkovićeva. Dodala je da je ova inicijativa važna zbog adekvatnog načina uspostavljana mehanizma kontrole uplate doprinosa kod kupovine službenih vozila.

Iako su prihodi Fonda solidarnosti za sada stabilni, ova ustanova se za ove nepune dvije godine rada zajedno sa roditeljima bolesne djece suočavala i sa nekim teškim pitanjima i dilemama.

- Dešava se da od zdravstvenih ustanova u kojima se djeca liječe dobijemo samo preporuku za nastavak liječenja u inostranstvu, bez navođenja zdravstvenih ustanova u kojima bi se liječenje moglo nastaviti. Često se dešava da je na roditeljima ili na Fondu solidarnosti da tragaju za klinikom koja ima dobre i priznate rezultate i pozitivne ishode liječenja - istakla je Vučkovićeva i dodala da su u dosadašnjem radu od od velike pomoći bila i predstavništva Republike Srpske sa kojima je Fond solidarnosti uspostavio dobru saradnju i koji su spremni da svojim diplomatskim vezama maksimalno ubrzaju put do klinike u kojoj bi se djetetu mogla pružiti sva neophodna zdravstvena njega i stručna ljekarska pomoć.

Podsjećamo, da je od početka rada pa do danas Fond solidarnosti odobrio 160 zahtjeva za finansiranje liječenja i dijagnostike u inostranstvu za djecu do 18 godina starosti, za šta je izdvojeno više od 2 miliona KM.