latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:05 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Brčko: Nije usvojen Zakon o fiskalnim sistemima

Poslanici Skupštine distrikta Brčko ponovo su odgodili usvajanje dopune Zakona o fiskalnim sistemima, kojim se iz fiskalizacije izdvaja advokatska djelatnost. Nije razmatran ni Zakon o radu. Usvojena je odluka o opravdanosti osnivanja trećeg privatnog univerziteta u Brčkom, što je otvorilo Pandorinu kutiju o validnosti diploma zaposlenih u institucijma distrikta Brčko.

Distrikt Brčko je jedan u nizu gradova i oština u BiH, u kojima pored javnih visokoobrazovnih institucija, rade i privatne visoke škole i univerzizeti. I kažu sve po Zakonu.

- Visokoškolske ustanove rade po Zakonu o visokom obrazovanju. Visokoškolske ustanove su nadzirane. Takođe inspektori za visoko obrzaovanje i inspektori za upravni postupak imaju nadležnost da vrše provjere - kaže Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje distrikta Brčko. 

U uređenim i odgovornim društvima, privatne obrazovne institucije nisu problem. Problem je u kontroli njihovog rada i znanja studenata, kažu poslanici.

- Smatram da znanje koje dobijaju studenti na ovim našim privatnim uinverzitetima, nije dovoljno kvalitetno i da tu ima zaista puno prostora da se uspostavi sumnja, uopšte u način školovanja u Brčko distriktu - istakao je Adnan Drapić, poslanik Skupštine distrikta Brčko.  

Vukašin Panić, poslanik Skupštine distrikta Brčko ističe da je u pitanju tranzicija, koja ide u pogrešnom pravcu. 

- Činjnica je da se radi o opšte društvenoj pojavi, koja je takođe neminovnost. Radi se o periodu tranzicije, koji po meni ide u pogrešnom pravcu - poručio je Panić.

U javnim institucijama distrikta Brčko zaposleni su službenici koji su zvanje visokoškolaca stekli i na javnim i privatnim fakultetima. Nije rijedak slučaj ni falskifikovanih diploma.

- Nemamo neki precizan broj, u ovom trenutku ga nemam, ali je bilo dosta takvih slučajeva, gdje su ljudi dobili otkaz, dakle iz radnog odnosa - tvrdi Siniša Milić, gradonačelnik distrikta Brčko.  

Poslanici su izračunali da za 40 godina radnog staža, lice sa lažnom ili sumnjivom visokoškolskom diplomom, društvo i poreske obveznike u distirktu Brčko košta, minimalno 1.200.000 maraka.