latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:37 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Šarović: Izmjenama Poslovnika otkloniti zloupotrebu

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da ova stranka i PDP, inicirajući izmjene Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine, žele da parlament BiH počne da radi i da se otklone "osnovne poluge za zloupotrebe i blokadu ovog važnog zakonodavnog tijela radi uskostranačkih interesa".
Mirko Šarović (foto:vijeceministara.gov.ba) -
Mirko Šarović (foto:vijeceministara.gov.ba)

Uz konstataciju da je cilj inicijative i da se na ovom planu, kako je rekao, prestane sa manipulacijom vladajuće političke strukture u Republici Srpskoj, Šarović je poručio da će Srpska imati isti broj mjesta u parlamentu BiH, te da će i SNSD-u biti ponuđeno da radi u republičkom interesu.

- Nijedno mjesto neće biti uskraćeno nijednom entitetu i narodu. Јedna trećina će uvijek biti za predstavnike srpskog naroda i iz Srpske. Mijenjamo samo poslaničke procedure jer su ove sada iskorištene za svojevrsnu blokadu parlamenta. Želimo to da odblokiramo i da parlament bude kompletan, što je jedini cilj naše inicijative - pojasnio je Šarović.

On kaže da parlament mora da radi u kriznim vremenima i da niko, "ma koliko veliki i jak bio, ne može to da blokira radi svojih interesa", saopšteno je iz SDS-a.

Šarović je naveo da inicijativa za deblokadu parlamenta BiH nije pokrenuta zbog SDS-a ili PDP-a, već da će svim strankama biti ponuđeno da popune mjesta u komisijama, prema snazi koju imaju.

- Oni najjači će imati najveći broj pozicija u komisijama - rekao je Šarović.

On je ponovio da su zbog blokade parlamenta BiH na čekanju važni projekti i više od dvije milijarde KM sredstava za infrastrukturu, zaštitu od poplava, energetsku efikasnost.

- Od ukupnog iznosa sredstava 50 odsto pripada Republici Srpskoj - rekao je Šarović.