latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:47 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Park prirode "Una": Korak ka zaštiti od nuklearnog otpada

U Novom Gradu, do kraja godine, biće osnovana Јavna ustanova "Park prirode Una”. Tim povodom sastali su se predstavnici opština, koje gravitiraju u slivu rijeke. Dogovoreni su i prvi koraci.

Opštine Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Krupa na Uni, na narednim sjednicama lokalnih parlamenata, donijeće odluku o osnivanju Јavne ustanove sa sjedištem u Novom Gradu. Nakon toga slijedi potpisivanje sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

- Naravno da smo mi najzainteresovaniji s obzirom na cjelokupnu priču ugroženosti, kako rijeke Une tako i teritorije opštine Novi Grad, a vezano za ideju Hrvatske oko skladištenja nuklearnog otpada - kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Goran Rabat, zamjenik načelnika oštine Kostajnica, ističe prednosti nacionalnog parka.

- Sada smo u toj završnoj fazi osnivanja, najviše zbog Hrvatske koja je donijela odluku da svoj radioaktivni otpad ne skladišti u Sloveniji, a mi ćemo se boriti protiv toga koliko možemo kao opština, a sad i kao ЈU Park prirode "Una" - napomenuo je Rabat.

Resorna ministarka Srebrenka Golić poručila je da je osnivanje Parka prirode "Una" značajan korak ka zaštiti od namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u njegovoj blizini.

- Na taj park prirode se nastavlja nacionalni park Una u federaciji koje obuhvata federalne opštine. Znači, kompletan tok rijeke Une je sada zaštićeno područje - istakla je Srebrenka Golić.

Nakon brojnih protesta i apela da Trgovska Gora ne smije da bude nuklearno odlagalište, stanovnici Novog Grada podržavaju formiranje ove Јavne ustanove.

Park prirode "Una" prostire se na 2.772 hektara, na području ove četiri opštine uz rijeku Unu.